Забележителната пианистка Елена Башкирова ще свири за първи път пред

...
Забележителната пианистка Елена Башкирова ще свири за първи път пред
Коментари Харесай

Елена Башкирова гостува през юни в Пловдив

Забележителната пианистка Елена Башкирова ще свири за първи път пред пловдивската аудитория на 16 юни в Дома на културата „ Борис Христов “ в концерт – матине, с начален час 12.00 часа . Нейната изява в Пловдив ще бъде с оркестър „ Кантус Фирмус “ с напълно моцартова стратегия под палката на един от най-големите наши диригенти – маестро Георги Димитров. Събитието се осъществя с финансовата поддръжка на Община Пловдив.

Почитателите на класическата музика у нас към този момент познават изпълнителското майсторство на Елена Башкирова, след нейните сполучливи гастроли в София и Русе. Поради заболяване на пианистката, плануваният концерт на Оркестър „ Кантус Фирмус “ с нейно присъединяване в Пловдив в края на предходната година беше отсрочен.

За идния си концерт на 16 юни, тя е избрала да показа една от по-рядко изпълняваните клавирни композиции на Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано и оркестър №13 в до мажор. Другите творби в програмата са Дивертименто за струнен оркестър в ре мажор, КV 136 и прелестната Симфония №36 „ Линц “.

Билетите за концерта се продават в Билетна каса пред община Пловдив, в Туристическия информативен център на пл. Римски стадион и касата на Античен спектакъл от страната на АМТИИ, ул. „ Цар Ивайло “ №2, както и в цялата мрежа на    Ticketsbg.com и в   Eventim .

Внимателно подбраната стратегия ще придвижи публиката в разнообразни моменти от живота на Моцарт, с цел да ни покаже неизчерпаемото благосъстояние на неговата креативна инвенция и божествено ентусиазъм във всяка нота. Началото ще сложи известното Дивертименто в ре мажор, KV 136 . Тази слънчева музика е основана от 16-годишният композитор през 1772 година, по време на неговото второ турне в Италия. Искрящата виртуозност и завладяваща сила дефинират характера на композицията, с която младият музикант евентуално си е дал къса отмора от писането на огромни оперни форми в италиански жанр.

Клавирният концерт №13 в до мажор, който Елена Башкирова ще извърши за пловдивските меломани, бележи различен стадий от живота на  австрийския композитор. Точно 10 години разделят творбата от дивертиментото. През 1782 година Моцарт неотдавна се е преместил от Залцбург във Виена, търсейки нови благоприятни условия и самопризнание като  самостоятелен актьор. Клавирният концерт в до мажор, KV 415 демонстрира устрема на гениалния занаятчия да избегне празната, показна виртуозност, създавайки една изискана, семпла, новаторска, само че налична музика. Концертът е изпълнен за първи път от самия композитор преди 240 години в наличието на австрийския император Йозеф II-ри. В своята музикална кариера Елена Башкирова демонстрира необикновен афинитет към моцартовото творчество, а нейните тълкования се отличават с благосъстояние на тембрите, изтънчено фразиране и жанр.  Концертът №13 e част от главния й репертоар.

Във втората част ще бъде изпълнена Симфония №36 в до мажор, която носи спомагателното заглавие „ Линц “, поради историята на нейното основаване. През октомври 1873 година Моцарт и младата му брачна половинка Констанце пътуват от Залцбург към Виена и отсядат у фамилен другар в гр. Линц. За късия им престой в града е организиран концерт, за който обаче Моцарт не разполага с подобаваща творба. Той се заема с написването на нова симфония и приключва партитурата единствено за 4 дни. Независимо от късия период музиката носи съвършенството и вдъхновението, присъщи за зрялото творчество на Моцарт. Той даже съумява да вложи забавни нови детайли в музикалната форма. Симфонията принадлежи към последните му и най-хубави оркестрови композиции.

Музикантите от Оркестър „ Кантус Фирмус “, които през 2022 година завоюваха уважението на пловдивската аудитория със запаметяваща се изява с цигулковата звезда Пинкас Цукерман, приготвят новия си гастрол в града. Те с неспокойствие чакат срещата с Елена Башкирова и маестро Георги Димитров , който има реномето на един от най-взискателните български  диригенти, фамозен със своя перфекционизъм и внимание към всеки подробност. В биографията на оркестъра се подреждат няколко паметни концерта точно с моцартова музика под палката на Георги Димитров. Маестрото владее величествен репертоар от симфонични, оперни и кантатно-ораториални творби. Началото на неговата диригентска кариера стартира точно в Пловдив, само че той е заставал на пулта на всички елитни български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни ансамбли и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР