Забавянето на строежа на АЕЦ Белене се дължи на факта,

...
Забавянето на строежа на АЕЦ Белене се дължи на факта,
Коментари Харесай

Проф. Касчиев обясни защо се бави строежът на АЕЦ Белене

 " Забавянето на градежа на АЕЦ " Белене " се дължи на обстоятелството, че ръководещите може би са осъзнали в каква голяма каша са се забъркали, от която не се вижда излаз. Министърката ни убеждаваше по какъв начин имаме всички рецензии. Мнението и на Европейска комисия, както и на доста специалисти в страната е, че сеизмичните опасности и площадката би трябвало да се оценят отначало ". Това съобщи проф. Георги Касчиев пред Българска национална телевизия във връзка градежа на АЕЦ " Белене ".

" Трябва нова оценка за въздействието на околната среда, би трябвало отначало да се проведат договаряния с Комисията за приемане на нотификация и търговете за доставки да бъдат изпълнени по директивата за публични поръчки. Площадката е утвърдена със заповед от ръководителя на Агенцията за нуклеарно контролиране преди 15-16 години и тази заповед не може да се счита за нещо, което не може да се промени ", сподели още проф. Касчиев. Той напомни, че въпросите за нуклеарните опасности са освен национални, само че и интернационалните. проф. Касиев добави, че през последните две години и НЕК, и Агенцията за нуклеарно контролиране са работили по напредване на плана, без НЕК да има позволение за това. 

Енергийният специалист добави, че е взел участие още в първия разбор през 1990 година на Белене и от сеизмична позиция рисковете са огромни, а от финансова позиция строителството е голословно. " Няма нови проучвания за сигурността на площадката, безапелационен е проф. Касчиев. И напомни, че още през 1984 година съветската страна е предложила тази площадка да бъде изоставена заради доста комплицираните сеизмични проблеми, инсталираните там уреди от дълго време са деградирани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР