Забавянето на доставките на чипове може да варира в различните

...
Забавянето на доставките на чипове може да варира в различните
Коментари Харесай

Недостигът на чипове: да купуваме сега или да почакаме?


Забавянето на доставките на чипове може да варира в другите промишлености
(снимка: CC0 Public Domain)

Дефицитът на чипове задълбочава рецесията в софтуерната сфера, само че изгледите казусът да завърши са съвсем толкоз слаби, колкото и очакванията да завърши пандемичната тревога. Някои считат, че е добре да се купува електроника в този момент, до момента в който цените не са хвръкнали в небето. Друг предлагат да се изчака. Кое е по-добре?

Различните механически експерти имат разнообразни планирани по отношение на доставките на чипове и усложненията в производството продуктите, които ги употребяват. „ Трудно е да се каже „ изчакайте, с цел да купите ” за каквото и да било. Почти всичко ще бъде наранено ”, споделя Глен О’Донъл, вицепрезидент, шеф проучвания във Forrester, представен от.

Той насочва предизвестие. Хората би трябвало да изчакат да купят, в случай че – с акцент върху думата „ в случай че ” – са „ подготвени да чакат дълготрайно време ” за стремежи артикул. Тази игра на изчакване може да бъде изключително мъчителна за потребителите, привикнали с бързите доставки в ерата на електронната търговия.

О’Донъл разяснява, че доста хора в днешно време са „ импулсни купувачи, които чакат неотложно задоволство ” на желанието си. Времето за изчакване може да бъде повече от „ няколко месеца ” и сходни периоди „ евентуално ще се влошат ”. Затова тези, които изберат да почакат, би трябвало да имат подготвеност да почакат по-дълго, споделя експертът.

За тези, които упорстват да получат мечтаните артикули незабавно, има три разновидността, споделя О’Донъл: да платят по-висока цена, да употребяват сурогат или „ да се откажат от вярата си към този момент ”.

Покупателна мощност и импровизации

Покупателната мощ постоянно дава приоритет на по-големите компании с дълги описи на поръчки, които търсят покупки на едро. Тази динамичност се възпроизвежда по време на дефицит на чипове. „ Общото предписание е, че огромните клиенти на чипове имат преимущество пред по-малките производители ”, споделя О’Донъл. Тоест, що се отнася до съответни играчи на пазара на чипове, „ в случай че Apple желае 100 милиона чипа, а XYZ желае 5000, Apple получава приоритет ”.

Забавянето на доставките на чипове може да варира в другите промишлености според от продукта, изяснява О’Донъл. Налице е самобитен „ по-лош дефицит ” при по-малко напредналите технологии. Без покупателна мощност по-малките производители може да се сблъскат с малко благоприятни условия за поддържане на запасите.

Така да вземем за пример, сега са налице лимитирани доставки на дребните 8-битови микроконтролери за IoT устройства, споделя О’Донъл. И макар, че има „ милиони вариации в тези микроконтролери ”, което разрешава на фирмите да намерят други възможности, сходни ходове ще изискват преправка (препроектиране) на продукта за вграждане на различния микроконтролер. „ Колкото и мъчително да е, някои дребни производители просто нямат избор ”, безапелационен е той.
още по тематиката
В някои случаи фирмите не могат да сглобяват изцяло продукта си заради дефицита на чипове. Такъв е казусът с колите. Много производители ограничиха индустриалния си потенциал или стопираха съответни индустриални линии.

Интересно е, че някои производители пък са се презапасили с чипове. Когато обаче доставките на чипове се възстановят, какво ще се случи с остатъците? Това е мъчно да се предвижда. О’Донъл не вижда изгледи за „ пренасищане с някакви съответни ” полупроводникови чипове даже тогава, когато „ потенциалът настигне търсенето ”. Според него, остава „ любопитно ” по какъв начин тези промени ще се отразят на автомобилния пазар.

„ Хиляди транспортни средства през 2021 година стоят и чакат в очакване на чиповете ”, споделя О’Донъл. „ А е време да стартират да се появяват моделите за 2022 година Какво ще стане? Дали моделите на 2021 в този момент ще бъдат ребрандирани като модели 2022? Опитвам се да намеря отговора, само че автомобилните компании значително мълчат по този въпрос ”.

За хората, които са се насочили към артикули, подвластни от чиповете, в множеството случаи съществува опцията да предпочетат „ тъп ” апарат вместо „ интелигентен ”. „ Прост, „ тъп ” ледник е по-вероятно да е разполагаем, в сравнение с „ смарт ”-хладилник. „ Тъпият ” ще бъде и по-евтин ”, споделя О’Донъл. „ Други категории артикули, като играчки и коли, са в сходна обстановка ”.

Интересното е, че някои хора целеустремено избират по-лесно налични и „ по-малко усъвършенствани артикули ”, разяснява анализаторът на Forrester. Той по никакъв метод не преглежда това като „ основен ” миг за бизнеса. По-скоро приема, че тези консуматори „ изпитват малко носталгия ” и е налице „ ретро ” прелест на въпросните артикули.

По сходен метод световният дефицит на чипове може да подтиква и подем на ретро игрите.

И докога по този начин?

Повече от година след рецесията с чиповете, дефицитът продължава да се отразява във всички промишлености. Forrester не чака „ удивително облекчение по-рано от 2023 година Анализаторите означават, че някои производители на чипове се втурнаха да построяват нови заводи, най-вече в Европа и Съединени американски щати, и да търсят „ географско диверсифициране на доставките ”. Но строителството на тези уреди ще отнеме най-малко две години. Впоследствие ще са нужни „ няколко месеца ”, преди първите чипове да станат подготвени.

„ Поради това закъснение, предлагането ще е лимитирано, а търсенето ще продължава да се усилва ”, предвижда О’Донъл.

Малко по-оптимистична е прогнозата на Gartner. Гаурав Гупта, вицепрезидент-анализатор в компанията, чака промяна на дефицита на чипове в даден миг сред второто и третото тримесечие на идната година. Причините са няколко.

Първо, съгласно него, доставките от фабриките с оповестени разширения на производството ще стартират да идват през първото тримесечие на идната година. Освен това, по думите му, има известно „ намаляване на търсенето в избрани браншове ”. Това, дружно с по-високите цени на някои заводи, ще попречват двойните и тройните поръчки на клиенти, които се стремят към презапасяване – „ нерационално струпване на ресурси ”.

Въпреки този относително оптимистичен график, не трябва да се надяваме на доста. „ Ситуацията към момента е нестабилна ”, споделя Гупта. Принос за това имат новите талази на Covid-19 в Малайзия и Виетнам – две страни, които са както „ сериозни снабдители ” за чипове и пакетиране, както и „ източници за пасивни съставни елементи ” като резистори и кондензатори в разнообразни типове електронно съоръжение.

По отношение на фирмите, които не могат да сглобят продуктите си поради дефицита на чипове, Гупта припомня, че тази обстановка се е случила и с производителите на лични компютри и преносими компютри. Той обаче чака „ разплитане ” на обстановката и остатък на устройства късно през 2023 година или при започване на 2024 година

Недостигът няма да завърши скоро, счита и Йенс Гамперл, основен изпълнителен шеф на Sourcengine. По-рано той е бил оптимист и е очаквал това да стане в края на 2021 година и началото на 2022 година, само че в този момент не мисли по този начин.

„ Ще се оправим с дефицита до 2023 година, само че мисля, че ще забележим дълготрайни промени в метода, по който се доставят електронни съставни елементи ”, споделя Гамперл. „ Опустошителният дефицит отвори очите на мнозина за слабостите на съществуващите процеси на поръчки и доставки ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР