Забавянето на българския национален план за възстановяване, който трябва да

...
Забавянето на българския национален план за възстановяване, който трябва да
Коментари Харесай

Зам.-председателят на ЕK пред bTV: Забавянето на българския план за възстановяване не е проблем

Забавянето на българския народен проект за възобновяване, който би трябвало да представим пред Брюксел, с цел да усвоим над 6 милиарда евро, не е проблем. Това разгласи заместник-председателят на Еврокомисията Маргрете Вестегер в особено изявление за bTV пред Светослав Иванов.

Вестегер акцентира, че проектът в действителност ще е проект, в случай че България съобщи пред Еврокомисията ясна политическа ангажираност за неговото осъществяване.

Брюксел е подготвил 806 милиарда евро за възобновяване от COVID-19. И това звучи добре. България ще получи безплатно 6.2 милиарда евро. И това звучи добре. Но що за проект е проектът, в случай че главната част от парите са предопределени за екологични планове и цифрово развиване? С този въпрос стартира диалогът ни със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестегер.

„ Това е шансът на века. Защото всички би трябвало да се възстановим от пандемията. Но с изключение на възобновяване, ние считаме, че би трябвало да създадем стъпка към бъдещето. За дребния бизнес, който ще стане по-дигитален, за цифрови услуги, които да бъдат предоставени на жителите, възобновимата сила, по-добър превоз по релси и по земя. Мисля, че това е късмет за всеки да извлече изгода от този проект ", споделя Вестегер.

За София в последните месеци, проектът се трансформира в политически въпрос. Едни упорстваха да бъде изпратен бързо, други обявиха, че се нуждае от усъвършенстване. Проблем ли е това закъснение съгласно Европейската комисия?
Снимка: btvnovinite.bg
" Не мисля, че това е проблем. Проблем би имало, в случай че няма ясна ангажираност от националните управляващи. Ако беше изпратен проект, който просто някой различен, извън е написал. Защото това е в действителност нещо огромно и има капацитет да промени доста неща в живота на обществото. Затова вие се нуждаете от политическа ангажираност. Това е доста по-важно от предаването на проекта този или другия месец, тъй като единствено отговорността за осъществяването му може да го направи сполучлив ", счита еврокомисарят.

Като комисар по въпросите на конкуренцията, в границите на предходната комисия Маргарете Вестагер принуди " Газпром " да промени напълно ценообразуването си към Европа. Като част от актуалната комисия, датчанката наложи санкции на софтуерните колоси за съвсем 18 милиарда евро.

За огромните пари, огромните ползи и американските наказания по Магнитски и отношението на Брюксел, диалогът с вицепрезидента на Европейската комисия продължава в идващото издание на „ 120 минути “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР