Забавяне на годишната инфлация през февруари в страната до 9-месечно

...
Забавяне на годишната инфлация през февруари в страната до 9-месечно
Коментари Харесай

КЗП: Имаме сигнали за сирене за 50-60 лв.

Забавяне на годишната инфлация през февруари в страната до 9-месечно дъно от 16% по отношение на 16,7% през януари, сочат данните на Националния статистически институт.

Това е най-ниската инфлация на годишна база от май 2022 година насам. На месечна база обаче има покачване на потребителските цени с 0,8% по отношение на първия месец на 2023 година, когато инфлацията набъбна с 1,4%. На месечна база най-голямо е нарастването на цените при питателните артикули и безалкохолните питиета с 2,4%.

Леко понижение с към 1% е записано при цените на жилищата, водата, електрическата енергия, облеклото и обувки, както и при превоза. При храните най-вече са поскъпнали краставиците – с близо 33%, следват още зеленчуци, измежду които и доматите. През февруари има и храни, които са поевтинели – олио, леща, самун, брашно.

От началото на годината, съгласно данните, цените на храните в дребната кошница за февруари са се усили с 1,2% на месечна база и с 2,7% от началото на годината.

Според ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите, нелоялните търговски практики може да са причина за изкуствено завишаване на цените.

„ Там, където е завишаването, в резултат на използването на нелоялни търговски практики, е работа към този момент на Комисията, с цел да може да се произнесе за тяхното прекратяване. Имаме сигнали за сирене, което се продава за 50-60 лева. Въпросът е, когато се промотира тази цена, да се не се употребяват практики, които заблуждават потребителя “, разяснява Стоил Алипиев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР