Забавно изглеждащите птици Додо са изчезнали преди повече от 3

...
Забавно изглеждащите птици Додо са изчезнали преди повече от 3
Коментари Харесай

Разкриват мистерията: Кой уби последната птица Додо?

Забавно изглеждащите птици Додо са изчезнали преди повече от 3 века, само че в този момент учените се връщат близо 350 години в предишното, с цел да разкрият една престъпна тайнственост - кой умъртви последната птица Додо.

Птицата, чийто най-добре непокътнат скелет се намира в "Оксфорд ", е била брутално убита - убита с пушка в главата и шията. Известният експонат в музея "Ашмолеан " в Оксфорд е единствената Додо с незасегната глава в света - всички останали са просто черепи.



Сега високотехнологично сканиране на забележителния ѝ пълен череп разкрива по какъв начин този съответен член на изчезналите типове е срещнал своята гибел. Използвана е микро-компютърна томография, която оказва помощ на учените виждат, че птицата има странни белези в шията и задната част на главата, написа OFFNews.bg.



По-детайлната инспекция разкри, че тези петна са породени от дребни оловни сачми, което значи, че някой е прострелял Додо в тила, оповестиха откривателите.

Разкриването на убийството бе цялостна изненада, съобщи Пол Смит, шеф на Музея по естествена история на Оксфордския университет. В продължение на години кураторите на музея смятаха, че екземплярът е една и съща птица с тази, която е докарана в Лондон през 1638 година, до момента в който животното е било към момента е живо, споделя Смит. Тази Додо е била част от шоу и хората са плащали да я видят и да я хранят.

Смяташе се, че птицата от шоуто е починала, а Джон Трюдескант купува останките от тялото ѝ. Неговото семейство в следствие е предоставило тялото на птицата на музеите на Университета в Оксфорд. До този миг се знаеше, че най-известният екземляр на Додо в никакъв случай не е бил застрелван, което повдига въпроса: Откъде е пристигнала Оксфордската Додо, в случай че не е същата от Лондонското шоу на куриозите преди доста години?

"Сега остава мистерията по какъв начин образецът се е появил в сбирката на Трюдескант ", разяснява Смит за Live Science. Още по-голяма тайнственост е: "Кой е умъртвил Додото? " добави Смит.



Оксфордската Додо е единственият образец в света, който към момента съдържа кожа и други меки тъкани с екстрахируема ДНК. През 2002 година списание Science разгласява проучване на ДНК на тази Додо и откриват, че птицата е в действителност голям нелетящ гълъб, чийто непосредствен жив родственик е гълъбът Никобар, обитаващ островите Никобар покрай Индия.



Учените вземат решение още веднъж да изследват екземпляра от Оксфорд, с цел да могат да получат по-добра визия за това по какъв начин и с какво са хранени тези птици, споделя Смит. Изследователите от Оксфорд работят дружно с учени от Университета на Уоруик, където птицата още веднъж е сканирана с микро-CT.

"Това е нелетяща птица, тъй че явно някой се е промъкнал зад бедното създание и просто го е прострелял в главата ", споделя Марк Уилямс от Университета на Уоруик, който изследва Оксфордската Додо.

Сега, когато неразкритият случай е отворен, откривателите възнамеряват да проучват основния изстрел, с цел да видят къде е била покосена птицата.

"В момента не знаем къде е убита птицата ", съобщи Уилям. "Била ли е убита във Англия... По-вероятно е да е бил убит в Мавриций и по-късно трансфериран във Англия. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР