Забавени заплати за 7,8 милиона лева са изплатени след намесата

...
Забавени заплати за 7,8 милиона лева са изплатени след намесата
Коментари Харесай

Забавени заплати за 7,8 милиона лева са изплатени след намесата на Главната инспекция по труда

Забавени заплати за 7,8 милиона лв. са изплатени след намесата на Главната ревизия по труда през предходната година, разяснява БНР.

При осъществени над 48 хиляди инспекции в над 40 хиляди предприятия са открити близо 230 хиляди нарушавания на трудовото законодателство. Близо 5 хиляди са установените случаи на работа без трудов контракт.

Нарушенията, установени от инспекторите за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд, са 116 хиляди през предходната година, а тези за трудовите правни отношения - съвсем 112 хиляди От тях максимален брой са за заплащането на труда - това са нарушавания, за които работещите най-често подават сигнали, защото неналичието на средства не им разрешава да задоволяват витално значими потребности, разясняват от инспекцията.

Тенденцията - броят им през последните години да е водещ, се утвърждава и поради обстоятелството, че Инспекцията по труда получи пълномощие при неизплатени хонорари и компенсации да се намесва и след преустановяване на трудовите правни отношения.

Апелът към ощетените, които работят без трудов контракт, е по време на инспекцията да са на работните си места, с цел да може контролният орган да потвърди нарушаването несъмнено.

През предходната година са се нараснали случаите, в които инспекторите са спрели обекти, машини и уреди, рискови за здравето и живота на работещите. 466 пъти е приложена мярката при 315 през 2022 година. 14,5 милиона лв. е сумата от влезнали в действие наказателни постановления от издадени актове за трудови нарушавания.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР