За зверствата на комунизма, за издевателствата над музиканти, художници, писатели

...
За зверствата на комунизма, за издевателствата над музиканти, художници, писатели
Коментари Харесай

Петър Стоянов: За зверствата на комунизма се пише и говори немалко, но без намек за осъждане

За зверствата на комунизма, за издевателствата над музиканти, художници, писатели се написа и приказва значително, само че без намек за наказание. Това съобщи в Белене Петър Стоянов, президент на България /1997-2002 г./, който откри интернационалната конференция " Изкуството като форма на отстояване на свободата на личността по време на тоталитарния комунистически режим ".

Според Стоянов, за годините на комунизма се приказва най-вече от позиция на фактологията, само че без нито една неоправдателна нотка.

" Всичко е под общ знаменател - такива бяха времената, беше комунизъм, доста хора бяха изселвани, други бяха избивани. Но времената не бяха такива за хората, които загиваха в " Белене " и не желаеха да подпишат декларация за съдействие ", акцентира той, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите му, " всичко това, за което се спори от години - за корупцията, която с изключение на с огромните си размери, смущава и със своята надменност, за недъзите в правосъдната системата и това, което се случва към момента в българската черква, се дължи значително на деморализиращото въздействие на някогашната Държавна сигурност и на комунистическата власт през всичките 45 години на позорен комунизъм в България ".

" Трябва да пазим паметта за това какво се е случвало по време на комунистическия режим ", прикани в обръщението към участниците в конференцията евродепутатът Андрей Ковачев, който се включи онлайн от Брюксел.

Той акцентира, че в никакъв случай " не би трябвало да се не помни страданието на десетки милиони хора под сърпа и чука, под алената петолъчка, които, еднообразно с пречупения кръст и националсоциалистическата работническа партия на Хитлер, са зло, демон ". Ковачев акцентира, че паметта за тези години би трябвало да се съобщи към младите генерации, " с цел да предотвратим още веднъж да се появи това зло ".

Международният конгрес в Белене, чийто хазаин е Културният център " Евгени Босилков ", е съществена част от плана REMEMBER, ориентиран към младежите и за тяхното интензивно присъединяване в разнообразни действия в памет на жертвите на тоталитарните режими в Европа. В конференцията вземат участие известни български историци, преподаватели, публицисти, писатели, като проф. Евелина Келбечева, проф. Лилия Топузова (Канада), доцент Георги Лозанов, Момчил Методиев, дфн, Красимир Илиев (СГХГ), Владимир Левчев, Светлозар Василев, Даниела Горчева и други. В панела за забраняваната музика ще вземат участие Петър Цанков, Васко Кръпката, Борислав Йоцов, Васил Гюров и други.

Предвидено е и посещаване на лагера " Белене " на о-в Персин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР