За значително нарастване на ухапаните от кърлежи в цялата страна

...
За значително нарастване на ухапаните от кърлежи в цялата страна
Коментари Харесай

Заплаха! Нашествие от кърлежи ни чака след поройните дъждове

За доста повишаване на ухапаните от кърлежи в цялата страна по отношение на предходната година предизвестяват експертите. Очаква се още по-голяма вълна от жертви, изключително около Черешова задушница (15 юни), защото гробищните паркове са едни от местата с най-вече кърлежи.

Значителен е броят им и в парковете и междублоковите пространства, а измежду аргументите, които се показват за това, са присъщи биологични процеси, незадоволителни ограничения за предварителна защита, както и съществуването на значителен брой. Въпреки че май обичайно е един от пиковите месеци за кърлежите, студеното време и преваляванията при започване на пролетта забавиха появяването им. Избуялата растителност, високите треви и шубраци, както и влажното и топло време в този момент обаче основават идеални условия за тях.

“Обикновено още от края на март, началото на април започваме с данните за първи ухапвания и първи случаи на болести. Броят на някои от тях към момента е невисок, само че темпът на повишаване е висок ”, изясни пред “24 часа ” основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Все още няма нарастване на заболелите от лаймска болест спрямо предходната година, добави той. Това е една от главните болести, която придвижват кърлежите.

За първи затруднения на пациенти след захапване от кърлеж в Хасковска област за тази година, оповестиха от локалната здравна ревизия. По данни на РЗИ от марсилска тресчица се лекуват двама души. От незабавното поделение в града осведомиха, че при тях към този момент има пациенти, търсещи помощ след захапване от кърлеж.

Между 70-80 индивида всекидневно носят кърлеж за проучване в Националния център по заразни и паразитни заболявания, заяви шефът му проф. Тодор Кантарджиев. Освен лаймска болест смучещите кръв паразити са съществени преносители на други бактериални инфекции като ерлихиоза, анаплазмоза и марсилска (средиземноморска) тресчица.

Заразяват се обаче единствено сред 1 и 3% от изследваните ухапани, успокояват медици. Статистика какъв брой общо са станали досега жертва на напастта от кърлежи обаче няма, защото не всеки носи ухапалия го паразит за проучване.

Има закъснение в публичната поръчка за компания, която да обработи тревните площи в София против кърлежи, защото договорът с последната е завършил в края на предходната година, признаха от столичната районна здравна ревизия. Въпреки това пръсканията в 24 от 25-те общините в столицата са почнали в точния момент - при започване на април. На един от районните кметове е формиран акт за несъблюдение на предписанията, само че от здравната ревизия отхвърлиха да посочат в коя част на столицата е имало проблем.

От там също удостоверяват по-високата бройка на кърлежи тази година. В предварителните огледи преди пръскането тази година паразитолози са разкрили 253 свободни кърлежа, по отношение на 81 през предходната година. Това значи най-малко 3 пъти повече паразити през 2019 година спрямо нормалното. Основната причина е естествена естествена цикличност, обясниха от районната здравна ревизия.

Наличието на повече кърлежи допуска и по-честа обработка на тревните площи – косене и напръскване против кърлежи. Обикновено общините вършат по едно напръскване през април и едно при започване на септември, когато е другият пиков интервал на кърлежите. В София към този момент е осъществено и второ напръскване, като за момента са обработени парковете и градините. Поетапно пръскания се вършат и на междублоковите пространства и градинки в обособените региони. Преди 15 юни ще се минат и всички гробищни паркове, изясни Цезарина Илиева. 

Действието на препаратите стартира още на втория час и е с дълготрайност 24 часа. Ефективността им е потвърдена, само че не е 100-процентова, защото яйцата на кърлежите не се повлияват от отровите

Един възрастен паразит пък снася хиляди яйца, като броя им може да стигне и 20 000. Веднъж снесени, яйцата чакат единствено подобаващите условия, с цел да се излюпят.

Резките промени във времето, от една страна, основават положителни условия за кърлежите, а от друга, затрудняват пръсканията, защото, в случай че завали дъжд в границите на няколко часа след обработката, употребяваните препарати се отмиват и отиват в почвата. Предвид забележителния брой кърлежи тази година прегледът на тялото след всеки допир с трева или излет е наложителен, напомнят експертите. Обикновено кърлежите търсят тънка кожа по сгъвките, където попадат по-лесно. Традиционно некосените места и сухата растителност би трябвало да се заобикалят, само че в идващия месец поради кърлежите това е още по-препоръчително. При излет, а и превантивно, да се употребяват репеленти.

Еднократен банкет на антибиотик незабавно след свалянето на кърлеж понижава 10 пъти опцията за болест от излъчена от него бактериална зараза. За възрастните се предлага да вземат 200 мг или 2 хапчета доксациклин, а в случай че ухапаният е по-млад от 12-годишна възраст, тогава се дава макролиден антибиотик - 10 мг/на кг, изясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Ако кърлежът е стоял забит в кожата по-малко от 12 часа обаче, а съгласно някои експерти и 24 часа, вероятността да съобщи зараза е доста дребна, сподели още той.

Затова изваждането му би трябвало да се случва незабавно. Ако ухапаният не е сигурен по какъв начин да направи това, е най-добре да се обърне към здравно лице. При неспособност най-сигурният и целесъобразен способ е да се употребява специфичен инструмент, който може да се купи от аптека, или пък доста тънка пинсета.

“Кърлеж се вади, като се хваща най-близо до кожата - там, където е хоботчето му, и се дърпа отвесно нагоре. Не би трябвало да се върти, само че в случай че хоботчето се скъса, би трябвало да се извади с чиста игла. Най-добре е да се употребяват медицински ръкавици, а след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете, както и мястото, където е бил кърлежът ”, поучава проф. Кантарджиев.

За по-голяма сигурност кърлежът може да се занесе в лабораторията на НЦЗПБ за в началото проучване дали е преносител на болест, или не, а най-малко 20 дни по-късно е добре да се направи и кръвен тест на ухапания. Приемното време на лабораторията е понеделник, вторник, четвъртък и петък сред 8,30 и 12 часа, а в сряда - сред 9 и 12 часа.

Във всички столични паркове и градини са осъществени двукратни обработки против кърлежи. За цялостна успеваемост на препаратите е нужно най-малко 24 часа след напръскване да не вали, обясниха за “24 часа ” от Столичната община.

Общински чиновници дружно с представители на Столичната РЗИ вършат теренни наблюдения на най-често посещаваните зелени площи в града. Обработки са правени в Южния парк, Борисова градина, Градската градина, градина “Докторски монумент ”, Северния парк и други В кварталите са пръскани зелени площи в “Красно село ”, “Възраждане ”, “Оборище ”, “Изгрев ”, “Лозенец ”, “Триадица ”, “Илинден ”, “Искър ”, “Овча купел ”, “Люлин ”, “Банкя ”, “Панчарево ”, “Кремиковци ”, “Витоша ”, “Връбница ”, “Слатина ” и “Подуяне ”. В останалите региони обработките не престават при изсъхнало време. Пръскано е и в гробищните паркове.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР