За земляните, които гледат в космоса, нашата Слънчева система изглежда

...
За земляните, които гледат в космоса, нашата Слънчева система изглежда
Коментари Харесай

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка?

За земляните, които гледат в космоса, нашата Слънчева система наподобява заобиколена от милиарди звезди в Млечния път. Но в случай че погледнем още по-далеч, допустимо ли е да открием доказателства, че се намираме в нещо още по-фантастично, като черна дупка?

Черните дупки са места във Вселената, където гравитацията е толкоз мощна, че изкривява времето и пространството към нея; един път попаднали вътре, нищо - даже светлината - не може да излезе на открито. Според един от сюжетите черна дупка би могла да е погълнала Земята доста от дълго време. Но в случай че това се случи, гравитационното привличане би било пагубно, смята Гаурав Ханна (Gaurav Khanna), физик, експерт по черни дупки в Университета на Роуд Айлънд.

С приближаването на Земята към черната дупка времето би се забавило. В взаимозависимост от размера на черната дупка материята би могла да се разтегне във форми, сходни на спагети. Дори в случай че планетата оцелее по-късно " спагетиране ", Земята ще се насочи към плътната и дребна сингулярност, където ще бъде изпепелена от налягането и температурата на неизмерима гравитационна мощ, изяснява Ханна пред Live Science.

Така че можем да изключим опцията черна дупка да е погълнала Земята в някакъв миг от нейната история - тя би била заличена за част от секундата, прибавя Ханна.

Но има и различен метод, по който Земята може да се е озовала в утробата на черна дупка: Тя може да се е формирала там.

" Черната дупка доста наподобява на Големия гърмеж в противоположна посока.... Математиката наподобява сходна ", изяснява Ханна, представен от " Офнюз ".

Докато черната дупка колабира в дребна, доста плътна точка, Големият гърмеж избухва от такава точка. Според една от теориите Големият гърмеж първо е бил сингулярност на черна дупка в по-голяма родителска галактика. Плътният център се е компресирал и сгъстявал, " до момента в който по някакъв метод не се е взривил и в черната дупка не се е образувала бебешка галактика ", споделя Ханна.

Тази доктрина, известна като космология на Шварцшилд, допуска, че нашата Вселена в този момент се уголемява в границите на черна дупка, която е част от родителска Вселена. На доктрина този сюжет би означавал, че вселените могат да съществуват в границите на други вселени, сходно на матрьошки, и че пътуването назад през една черна дупка - което евентуално е невероятно, защото светлината не може да извърши даже противоположното пътешестване - би отключило непознати действителности, отбелязва Ханна.

Тази доктрина обаче надали ще бъде доказана - нищо не може да се върне назад през хоризонта на събитията на черната дупка. Но в случай че Земята се намира в черна дупка, специалистите имат известна оценка за размера на галактическата бездна.

" Ако сме в черна дупка, тя би трябвало да е извънредно огромна ", посочва Скот Фийлд (Scott Field), доцент по математика в Масачузетския университет в Дартмут.

Едва ли Земята може да не е затворена в черна дупка с размерите на планета или даже с размерите на Слънчевата система.

Ако казусът е подобен, учените щяха да го виждат, показва Фийлд. Щеше да има забележими следи от въртенето на черната дупка. Или пък щяхме да забележим фините изкривявания, породени от рисковата гравитация - като закъснение на времето и разпъване на материята - до момента в който хората се разхождат в черната дупка. (вж " Времето към черните дупки " ) Ако Земята съществуваше в черна дупка с размерите на Земята да вземем за пример хората щяха да виждат резултатите на тези приливни сили, като спагетиране и закъснение на времето, до момента в който пътуват от една точка на земното кълбо до друга, изяснява Фийлд, който работи по гравитационно моделиране и симулации, в това число конфликти с черни дупки.

Така че всяка черна дупка, чийто дом е Земята, би трябвало да е голяма, с размерите на Вселената и толкоз обширна, че да не можем да пътуваме задоволително надалеч или задоволително бързо, с цел да открием гравитационните изкривявания - отбелязва Фийлд.

От вътрешността на галактика с черна дупка земляните " няма по какъв начин да знаят, че съществува друга родителска галактика " - показва Ханна. Бихме не запомнили за нея. Така че намирането на нашия космополитен предходник би било меко казано мъчно. И въпреки всичко " би било прелестно ", в случай че тази доктрина е вярна, прибавя Ханна.

Източник: Could Earth be inside a black hole?,  Donavyn Coffey, Live Science
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР