За завод за раждания“ и индустриализация на ражданията“ пишат гръцките

...
За завод за раждания“ и индустриализация на ражданията“ пишат гръцките
Коментари Харесай

Българки са били сред експлоатираните жени в гръцката търговия с бебета

За „ цех за раждания “ и „ индустриализация на ражданията “ пишат гръцките медии, като оповестяват за разкритията към абсурда с противозаконните осиновявания, донорство на яйцеклетки и привидни инвитро процедури в Центъра за инвитро оплождане в град Ханя на остров Крит.

Сред десетките дами, които са били експлоатирани от незаконната група като сурогатни майки и донори на яйцеклетки, има и българки.

Според известието на гръцката полиция проведената незаконна група, в която вземат участие лекари и други медицински лица, е разрушена сутринта на 8 август с интервенция, извършена на Крит, в Атина и в Солун.

Водач на незаконната група е бил 73-годишен гинеколог, създател и шеф на клиниката. Заедно с втория човек в йерархията на организацията, 44-годишен ембриолог, той вербувал „ посреднички “ в Крит, Солун, както и в чужбина, с цел да открият и да получат единодушие от дами, непознати гражданки в уязвимо състояние, да ги трансферират в Гърция и да ги експлоатират като донори на яйцеклетки или като сурогатни майки.

Впоследствие посредством употребата на дамите били изпълнявани поръчките на „ клиенти “ от целия свят (двойки с репродуктивни проблеми, самотни мъже или хомосексуални двойки), които не изпълнявали законните предпоставки за осиновяване. 

След това дамите или били подлагани на специфична терапия като донори на яйцеклетки, които били употребявани за инвитро оплождане и в стратегии за сурогатно майчинство, или били настанявани в следени от незаконната организация пространства за да прекарат бременността си, а след това против възнаграждение да предадат новородените. В някои случаи, преди дамите да бъдат употребявани като сурогатни майки, те били експлоатирани в допълнение и като донори на яйцеклетки.

В случаи на заинтригувани родители от страни, където процедурата за придобиване на дете посредством сурогатна майка е неразрешена, ражданията се деклалирали като осиновявания.

Също по този начин членовете на групата работили като медиатори при осиновявания против възнаграждение, а също по този начин редовно правили машинация, като заблуждавали дами, че са ги подложили на процедура по ембриотрансфер (прехвърляне на ембриона в бъдещата майка при инвитро оплождане).

Сред арестуваните са и „ посредничките “, които отговаряли за надзора и настаняването на експлоатираните дами, а една от тях - и с намирането на бездетни и хомосексуални двойки, най-вече от Италия, искащи да имат дете. 

Смята се, че организацията е развивала активност от цяло десетилетие. Само от декември 2022 година до момента са открити най-малко 71 дами, донори на яйцеклетки, някои от които са били експлоатирани нееднократно; 98 дами, експлоатирани като сурогатни майки; 13 случая на нелегално придобиване на дете посредством стратегия за сурогатно майчинство; 4 противозаконни осиновявания; 400 случая на машинация и причиняване на физическо увреждане на пациентки посредством фиктивни инвитро процедури през 2021, 2022 и 2023 година

Групата е печелела сред 70 и 100 хиляди евро от децата, родени от сурогатните майки, а в някои случаи и до 120 хиляди. Освен това се пресмята, че фиктивните инвитро процедури са ѝ донесли облага от още към 120 хиляди евро.

Полицията оповестява, че по време на интервенцията в разнообразни жилища в Ханя са открити 30 дами, гражданки на непознати страни, които са били или донори на яйцеклетки, или бременни сурогатни майки. На тях е предоставена психическа и друга поддръжка от страната и от неправителствена организация.

Сайтът in.gr разказва жилищата в Ханя, в които били настанени експлоатираните дами, като „ дупки “. Според информация на локалния информативен портал cretalive.gr 30-те дами, открити в жилищата, били от Молдова, Украйна, Грузия, Румъния и България . Те имали съществени финансови проблеми , когато с тях се свързали членове на незаконната група, с цел да ги убедят да станат сурогатни майки.

Когато дошли, те били поставяни под непрестанен контрол. Позволявало им се да излизат единствено до супермаркета или за медицински проучвания в Центъра за инвитро оплождане, т.е. в седалището на незаконната организация.

Пак по данни на локалния уебсайт дамите получавали възнаграждение в порядъка на 600 евро месечно.

„ Прото тематика “ оповестява, че измежду деветимата арестувани по случая има и една бременна жена, както и майка с дете на деветдневна възраст, което трябвало да бъде продадено в Северна Гърция. Жената от Румъния била арестувана във вторник на летището „ Елефтериос Венизелос “ в Атина, където била напът да съобщи детето си на клиентите. С нея била и посредничка в „ договорката “, друга румънка, служителка в Центъра за инвитро оплождане в Ханя.

За „ индустриалния “ мащаб на интервенцията е индикативен казусът с една от експлоатираните дами, която има 6 деца и е станала два пъти сурогатна майка.

Двойка, която за малко да стане жертва на групата, е разказала пред телевизия „ Алфа “ за големите суми, които били желани от хората, с цел да получат дете или даже единствено за ембриотрансфер.

„ Цената “ е 70 хиляди евро, с цел да вземеш „ готово “ бебе. Разбрахме, че готовите оплодени яйцеклетки за родители с неспособност за оплождане на лични костват 7000 – 9000 евро. Тогава започнахме да си мислим, че първият ни ембриотрансфер е бил мним и че двете ни оплодени яйцеклетки са станали обект на търговия “, споделя очевидецът.

Разбиването на незаконната група обаче сложи въпроса какво ще стане със законните процедури, осъществявани от Центъра за инвитро оплождане в Ханя. Председателят на гръцката Национална работа за асистирана репродукция Николаос Врахнис съобщи след разкритията пред АНА-МПА, че службата му е в непрестанен контакт със заместник-научния началник на центъра на о. Крит и с останалия личен състав, с цел да бъдат взети нужните ограничения за опазване на генетичния материал от пациенти, който се съхранява замразен в криогенната банка в Ханя. Също по този начин той увери, че всички медицински процедури, които са в развиване, ще бъдат приключени.

Врахнис сподели още, че от май 2021 година, когато е бил основан контролен съвет към Националната работа, против центъра в Ханя не са постъпвали никакви недоволства.

Вчера обаче министърът на опазването на здравето Михалис Хрисохоидис освободи Врахнис от поста му поради случая на о. Крит.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР