За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е нужен

...
За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е нужен
Коментари Харесай

Валентин Николов: За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е нужен цял блок на АЕЦ „Козлодуй“

За зареждане на 2 млн. електрически коли ще е необходим цялостен блок на АЕЦ „ Козлодуй “, разяснява пред Вulgаrіа ОN АІR Валентин Николов, член на Борда на БЕХ. Той напомни, че България не може да диктува пазара си на електрическа енергия, откакто е обвързвана с Европейски Съюз. По думите му в Румъния, Холандия и Португалия, да вземем за пример, има офшорни вятърни централи, чиято работа понижава цената на електрическата енергия, когато има вятър.

„ Сега, обаче, не е по този начин и въздушните маси не са с подобен интензитет. това увеличи цените на север и на запад. България е чист експортьор за района, а въглищните централи на съседите ни не работят с цялостен потенциал.

Те понижиха личния състав си “, уточни Николов. Той посочи, че до края на годината държавната Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ ще излезе на облага. Централата е натрупа доста огромна загуба в първите месеци на тази година, само че тя ще се компенсира.

Според Николов страната ни не може без въглищните си централи към този момент. Той отбрани позицията, че те би трябвало да работят допустимо най-дълго.

„ Някои централи към този момент имат проекти за рационализация, които включват парогазови вложения “, посочи Николов. Той приповни, че възобновимите източници на БЕХ са съсредоточени в НЕК, а там водните централи са най-големите, с които разполагаме.

„ Най-големите вложения би трябвало да са в базови мощности – това са нуклеарните централи. Има спор дали в АЕЦ „ Козлодуй “ или в Белене “, напомни Николов. Той счита, че най-хубавият вид за отплата на високата цена на тока е посредством съставния елемент й „ обвързване към обществото “.

„ Тази съставния елемент бе основана 2005г. от нас, с цел да може да компенсира американските централи и дълготрайните контракти за произвеждане на електрическа сила, където влизат и възобновимите източници/ВЕИ/, с цел да реализираме 16% ползване на ток о ВЕИ. Цената няма потребност от отплата към този момент, тя е доста по-висока и „ обвързване към обществото “ ще бъде негативно “, акцентира специалистът. Според него от Данък добавена стойност и от акцизи в хазната се получават огромни доходи, които могат да се употребяват за отплата на бизнеса поради високите цени на тока.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР