За заплахата от нахлуването им на турска територия и завръщането

...
За заплахата от нахлуването им на турска територия и завръщането
Коментари Харесай

Разузнаването бие тревога: Стотици ислямски джихадисти са струпани на източната граница на Турция, напират към Европа

За опасността от нахлуването им на турска територия и завръщането им в Европа оповестява английският „ Гардиън “, представен и от медиите в Турция. ДАЕШ изгуби огромна част от териториите, които държеше под собствен надзор и заради това задграничните бойци са съсредоточени в граничещия с Турция Идлиб.

Но няколко дузини други съумяха да се трансферират и се откриха в източните турски градове, твърди създателят Мартин Чулов, наблюдаващ за Близкия Изток при английския ежедневник.

Въпреки жестокия надзор и защитата на границата, 4-ма екстремисти от Саудитска Арабия от началото на септември към този момент са в градове в Източна Турция, откакто са заплатили по 2 000 $ на трафикантите.

Голяма част от бягащите от Сирия джихадисти имат желание през Турция да преминат в Близкия Изток, Северна Африка и Европа. Според свидетелски роман на 26-годишния саудитец Ебу Саад, съумял да избяга в края на август, към 300 бойци от ДАЕШ сега се намират в северната част на Идлиб при водачи на Ел Нусра.

Повечето от тях са от Саудитска Арабия, само че има и много от Европа, Мароко и Египет. „ С желанието да избягат от Сирия в Идлиб има към 300 бойци. Някои са подготвени да преминат и през пъкъла, само че най-малко още един път да се видят със фамилиите си.

Вече никой не има вяра в ДАЕШ. Всеки от тях има причина за бягството си и те, както и аз, желаеме да се завърнем. Много от тях си дават сметка за това, че бяха употребявани от групировката, за която се сражаваха дружно. Другите не се доверяват и на Ел Нусра. Вече няма доста бойци, които да имат вяра, че ДАЕШ е бил верният им избор “, споделя Ебу Саад.

Разузнавателните служби в Европейски Съюз са под паника, защото е неконтролируема опасността от джихадистите, бягащи от предходната година от Ирак и Сирия. Авторът Чулов цитира неназовани представители на френската страна, съгласно които жители на Франция, включили се към ДАЕШ, избират да умрат в стълкновение, само че не и да се завърнат назад.

В Ирак и Сирия на страната на ислямските терористи от ДАЕШ се бият 2 500 европейски жители, споделя координаторът за битката с тероризма при Европейски Съюз Жил де Керков, представен от турския „ Хюрриет “. Това постанова доста по-силно съдействие на частите от интернационалната коалиция в рисковите зони, счита той. Според него доста скоро ще има и достъп до информация за тях въз основата на пръстови отпечатъци и биометрични данни, а това е безусловно належащо, защото взаимни отстъпки при завръщането им в Европа не следва да се позволяват. „ В боевете в размирните региони в Ирак и Сирия участваха 5 000 европейски жители.

От тях 1 500 се завърнаха в Европа и близо 1 000 умряха. Някои от останалите 2 500 европейци ще загинат в споровете, а други ще бъдат избивани, тъй като ДАЕШ няма да толерира отцепниците “, разяснява Де Керков. Той предвижда, че не се чака броят на завръщащите се в Европа джихадисти да бъде огромен, защото те ще се преориентират към конфликтни региони като Сомалия и Йемен.

„ В това отношение ДАЕШ промени тактиката си, към този момент не притегля европейски терористи към частите си в Сирия и Ирак, а им заповядва да правят набези в страните, в които живеят. Планираните офанзиви ще бъдат по-малки и заради неналичието на логистика с по-малка тежест, само че и доста повече на брой “, счита координаторът. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР