За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската

...
За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската
Коментари Харесай

Без противоречия между бизнеса и Радев: Нужна е нова енергийна стратегия

За запазването на енергоинтензивните предприятия със структуроопределящо значение за българската стопанска система се изисква навременно, уравновесено и сложно решение на казуса с високите цени на електричеството за небитовите консуматори и гаранции за надеждна сила на налична и предсказуема цена. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща с представители на част от работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ.

 Бизнесът приема компенсацията за тока над 185 лв. за мегататчас и без таван Виж още

Разговорът се организира на " Дондуков " 2 по самодейност на организациите по отношение на високата цена на електрическата енергия за небитовите консуматори. Според бизнеса, препоръчаният от държавното управление таван на обезщетенията за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия, в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща Според тях компромисното решение е да има компенсиране единствено над 185 лв. за мегаватчас, само че да няма ограничаване в компенсацията.

Работодателите упорстват за бързи и съгласувани дейности на държавните институции и използване на ефикасни ограничения за компенсиране на бизнеса, с цел да се избегне рискът от прекратяване на работа и на банкрути на български предприятия, загуба на работни места и обществено напрежение, написа в известието на прессекретариата на президента..

Те предагат съответни ограничения за компенсиране на бизнеса и молят за привикване на експертен съвещателен съвет за енергетика с присъединяване на представители на способените институции и специалисти, с цел да се намерят работещи решения за справяне с казуса. В рамките на диалога е посочено, че с изключение на усложнения и загуби за огромните предприятия, съществува действителен риск за активността на дребния и междинен бизнес, който е подложен на прага на своето оцеляване.

Работодателите са подчертали, че казусът с растежа на цените на електрическата енергия е на европейско ниво, само че в това време у нас могат да се намерят държавни механизми в поддръжка на бизнеса , напълно в сходство с условията на Европейския съюз /ЕС/.

Необходими са бързи и виновни дейности, с цел да се обезвреждат следствията от рецесията с цената на енергоресурсите, тъй като енергетиката е пиедестал за развиването на всяка стопанска система, е декларирал президентът Радев.

По думите му, ефикасните ограничения за небитовите консуматори ще подсигуряват освен оцеляването и развиването на бизнеса в България, само че и ще запазят неговата конкурентоспособност. Това е директно обвързвано и с преодоляването на инфлацията , както и с възстановяване на виталния стандарт на всички жители, е допълнил Румен Радев.

Според работодателските организации компромисното решение е да има компенсиране единствено над 185 лв. за мегаватчас , само че да няма ограничаване в компенсацията.

Според президента с изключение на незабавни ограничения за преодоляване на рецесията, са нужни и политики в средносрочен проект в бранш " Енергетика " , което изисква уравновесен метод, с цел да не се позволен непоправими последици върху пазарите и негативен резултат върху стопанската система.

Румен Радев е декларирал, че в разговор сред институциите и бизнеса е належащо да се изготви дълготрайна енергийна тактика на България с визия за развиване на бранша за десетилетия напред.

Държавният глава е показал още, че приоритет в общите европейски решения, свързани с високите цени на тока и природния газ, би трябвало да бъде отбраната на жителите и на стопанската система. Наблюдават се диспропорции на общия енергиен пазар в границите на Европейски Съюз и това би трябвало да се промени , съобщи президентът. Той е показал, че чака модифицираните версии на инициираните от Европейския съвет отчети за метода на действие на енергийните тържища и на схемата за търговия с излъчвания в Европейски Съюз, с цел да се откри има ли далавера при търговията им.

Президентът се е заел да продължи градивния разговор с работодателите за намиране на решение за преодоляване на рецесията и за чертане на средносрочни и дълготрайни цели в бранш " Енергетика ".

Междувременно на днешното съвещание на Министерски съвет министър председателят Кирил Петкков съобщи, че държавното управление има три съществени проблема, които би трябвало да реши през днешния ден. Първият приоритет е енергийната рецесия. " Трябва да се фокусираме и да отделим спомагателен бюджет, с цел да можем да премахнем голямата тежест, която заплашва бизнеса, енерго-разпределителните сдружения и крайните цени за бита. Ще вземем съответни ограничения и бюджети, тъй че да премахнем този осезателен и доста изострен риск за цяла България. Второто нещо, което би трябвало да създадем, е да се фокусираме върху Коронавирус рецесията, защото Омикрон чука на вратата ", сподели Кирил Петков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР