За задръствания слушаме ежедневно, но в повечето случаи те са

...
За задръствания слушаме ежедневно, но в повечето случаи те са
Коментари Харесай

На опашка за смъртта

За тапи слушаме всекидневно, само че в множеството случаи те са неразделна част от метода на живот в огромния град. За едно друго запушване обаче се приказва от ден на ден и повече в последните дни, тъй като местоположението му е повече от необикновена - връх Еверест.

Мечта на редица алпинисти, най-високият връх на земята с височина 8848 метра, тази част на Хималаите се оказва притегателна за доста фенове на рисковите прекарвания покрай небето. Но и лобно място на от ден на ден от тях.
 Снимка 425516

През годините над 4000 алпинисти са изкачвали върха, а над 200 са срещнали ледената гибел и са останали вечно под тоновете сняг от 1922 година до момента. Но в последните дни броя им скочи доста поради няколкото смъртни случая, породени от " запушване " преди върха - към този момент девет, с вероятност да нарастват . Тази численост към този момент надвишава общата смъртност за целия сезон 2018.

Още преди към месец се заприказва, че Еверест чака най-натоварената си година до момента. Но като че ли никой не бе очаквал ползата да бъде чак толкоз огромен, макар че от няколко години насам върхът стана все по-достъпен.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Восхождение на Эверест (@totheeverest) на Май 26, 2019 в 11:42 PDT

Кадри на чакащи на опашка да доближат най-високата точка на Хималаите обиколиха обществените мрежи и провокираха редица мнения по какъв начин съумя да се стигне до тук. Основната причина е, че алпинизмът се е трансформирал в бизнес .

Все повече компании оферират нанагорнище до най-високия връх на света, а конкуренцията посред им прави цените на това прекарване налични за повече хора. За да генерират по-високи доходи обаче, уредниците постоянно си разрешават да включват в експедицията хора, които не са задоволително добре готови, тренирани и оборудвани за сходен поход.
 Снимка 425515

Така преди върха и последното нанагорнище се получава опашка от чакащи, а чакането коства живота на някои. Недостатъчни ресурси от О2 в среда с намалено атмосферно налягане водят до отключване на височинна болест , резултатът от който може да е съдбовен.

Ситуацията се затрудни и от климатичните условия, които редуцираха доста дните, в които покоряването на върха е допустимо. Така някои искащи да запишат това достижение в персоналната си история по този начин и не съумяха да го дочакат, попадайки за прекомерно дълго в неслучайно наречената " мъртва зона " на изчакване преди върха. Други пък починаха на слизане от върха поради тотално безсилие, написа Time.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Suresh Nakarmi (@shaktitravelnepal) на Май 26, 2019 в 9:38 PDT

Една от препоръчаните ограничения, която управляващите в Непал би трябвало да наложат, е лимитиране на броя позволения за щурмуване на върха в дейния сезон , с цел да не се стига до сходни скупчвания на хора на хиляди метри надморска височина.
 Джиджи Ву и загубата на планинарката, известна с преходите си по бански
Отиде си планинарката, известна с преходите си по бикини

Едно последно нанагорнище

За този сезон са издадени 381 позволения, като всяко от тях коства 11 хиляди $. Общата цена на проведеното нанагорнище пък е към 50 хиляди $ - цената на девет човешки живота до момента.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР