За забавената помощ за Украйна, както и за неизпратената, но

...
За забавената помощ за Украйна, както и за неизпратената, но
Коментари Харесай

За забавената помощ за Украйна не бил виновен Тагарев, а други. Но той готвел нова, най-голямата досега

За забавената помощ за Украйна, както и за неизпратената, само че обещана такава, не бил отговорен министърът на защитата, а заместител.-министри, Министерство на вътрешните работи, Външно. Всъщност, в този момент Тодор Тагарев готвел най-голямата българска военна помощ за Киев, по-голяма във финансово измерение от предоставената досега на обща стойност 47 милиона евро. 

С тези две послания самият Тагарев отвърна на обвиняванията, които идват от време на време освен от ГЕРБ, само че и от " Продължаваме промяната-Демократична България ", а дори и от украинския президент Володимир Зеленски, за това, че България дава обещание, само че не доставя военна техника.

Както е известно, при визитата на премиера Николай Денков в Киев преди два дни, във връзка две години от съветската инвазия, той подари на Зеленски имитация на меча на хан Кубрат, на което украинският президент отвърна с " Не го видях..., никакъв меч още " - очевиден намек за изчезналата българска помощ.

Днес Тагарев разяснява, че такава била позицията на Зеленски към всеки водач, с който се среща, тъй като Украйна се нуждае от техника и оръжия. Заяви още, че не е бил част от делегацията само защото трябвало да замести премиера в Париж. Но другояче бил десетки пъти в Киев, а след започването на войната - в Одеса - за среща с украинския си сътрудник. Липсата му, несъмнено, породи мнения, в това число през вчерашния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов го иронизира - че " помахал от Версай ".
До няколко дни
Разговорът, който се организира в ефира на бТВ, се въртеше главно към към момента неизпратените 118 БТР, които България даде обещание на Украйна преди половин година. Както Клуб Z писа, със собствен фейсбук пост със фотоси от товарене на техниката Тагарев остави усещането, че тя отпътува най-накрая за фронта. Но в действителност, още си е в България, като в добавка страната ни ще получи пари от Англия за транспортните разходи  (370 000 евро), тъй като дълго време сама не откри метод да обезпечи тези средства.

БТР-ите са благосъстоятелност на Министерство на вътрешните работи и бе решено да не се трансферират към МО, което има съглашение с украинското министерство, тъй като щяло да отнеме време. Помощта бе обект и на президентско несъгласие, преодоляно предишния декември. И ето за какво през днешния ден Тагарев посочи тези аргументи за забавянето.

" По някаква причина политиците си мислят, че в случай че нещо гърми и е боядисано в зелено, за него дава отговор МО. Но тези БТР са на Министерство на вътрешните работи. Министерство на вътрешните работи е страна по съглашението. Не беше елементарно да ги прехвърлим на МО. Трябваше Министерство на вътрешните работи да ги трансферира, след това физически да ги прехвърлим в хранилища. Пет месеца отидоха за..., за хартия. Имаше и несъгласие на президента, преодоляно през декември. Експедирането на техника не е лек развой, лишава месеци. Тук приказваме за големи влакови композиции " - уточни Тагарев.

И даде обещание, че ще тръгнат " до няколко дни ".

На въпрос къде са БТР-ите?, Тагарев отвърна " В София ".

" Малко по-спокойно, апелирам, когато всичко замине, ще го обявим ", ядоса се.

По личните му думи пътуването ще отнеме  " допускам не повече от два дни ". И надлежно бе запитан какво сме правили от предишното лято до момента, както и от фейсбук статуса му от 2 февруари, разгласи, че чак в този момент тримата зам.-министри намерили метод, че трябвало да се съберат машините от цялата страна, което лишило три седмици. След което Тагарев съобщи, че е предложил въпросните заместници, а не той, да бъдат изслушани в отрасловата парламентарна комисия, с цел да дават пояснения има ли закъснение в реалност и в случай че да - за какво. " Не ги съгласувам аз, не ги съгласувам аз ", уточни.

" Тези БТР-и са не огромна част от помощта " - съобщи още отбранителният министър и съобщи, че сме дали оръжейни системи и муниции.
Компенсациите - комплициран въпрос
А с цел да пожаже какъв брой в действителност се работи разгласи, че до встъпването на кабинета " Денков-Габриел " помощта е възлизала на 13 милиона евро, а до този миг е общо 47 милиона евро (34 милиона при кабинета сега).

Въпросът с обезщетенията обаче се оказа " комплициран въпрос ". Само за първите 13 милиона имало направен график - в продължение на 4 години ще ни компенсират с 50%. За останалите не е ясно нито по какъв начин, нито по кое време. " Това е по европейския инструмент за мир, само че работим в търсене и на други благоприятни условия, тъй като не сме изцяло задоволени по какъв начин работи този инструмент " - уточни Тагарев.

След което разгласи нова, невиждана по думите му готвена от МО помощ:

" Работим за спомагателна помощ и то в пъти повече от предоставената досега. Разчитам на Народното събрание. Финансовото й измерение ще е в пъти по-голямо " - само че не уточни детайлности, тъй като още течало координиране.

Оказа се, още една помощ буксува - изпращането на специфични ръкавици от складовете на МО. По думите на Тагарев самодейността е била на Министерство на външните работи (с титуляр Мария Габриел), само че какво са създали в Министерство на външните работи, той не знаел, не бил стигнал до ръкавиците.
Високи обороти
" Тези рецензии и непрекъснати офанзиви против мен пречат да осъществим тази политика. Аз не работя да си върша пиар ", съобщи най-после.

И тъй като рецензии идват и от ПП-ДБ, при срещата си през вчерашния ден с парламентарната група им споделил, че " опозицията е излязла във почивка " във връзка с офанзивите против него, други поели тази функционалност.

Дали ще резервира поста си и след ротацията и желае ли? Ще участва  " в случай че тези перманентни офанзиви от всички направления, които не ми разрешават да си вършим работата както аз я разбирам спрат ". И все отново, мислел, че има поддръжката на ПП-ДБ.

Каква е оценката на премиера Денков за него? - " Мисля че е добра ", отвърна. А тази на Мария Габриел? - " На тази възраст съм забравил какво е да ти пишат оценка в бележника ".

Ако тези офанзиви продължат, може ли самичък да се откажете, бе запитан. На което Тагарев отвърна с " Разбира се ". Но след това уточни, че работел на такива високи обороти, че му било мъчно самичък да се надскочи.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР