За явяване втори път на матура за повишаване на оценката,

...
За явяване втори път на матура за повишаване на оценката,
Коментари Харесай

Учениците ще си плащат за явяване на поправка на матурата

За явяване повторно на матура за повишение на оценката, нужна за кандидатстване в университет, ще се заплаща такса. Това оповестява " Сега ", базирайки се на план за промени в наредбата за оценяването, препоръчан от МОН. Поправките се постановат поради втория късмет на матурите, който дадоха депутатите с приемането на промени в закона за висшето обучение. С тях се позволи зрелостниците, които не харесват оценката си от наложителната матура - по български език и литература или по предмет по желание, да имат право да се явят повторно на държавен зрелостен изпит по същия предмет.

 

В плана е записано, че размерът ѝ ще е според Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и учебното обучение. В нея към момента обаче няма размер на такса за този тип в допълнение явяване на матура, която евентуално следва да бъде добавена. Единствената такса за изпит, която сега попада във въпросната цена, е за изпит за валидиране на компетентности, добити посредством неофициално образование, която е 30 лева

 

По-конкретно препоръчаните от МОН промени плануват " зрелостниците, както и лицата, притежаващи тапия за приблизително обучение, за задачите на кандидатстването във висше учебно заведение ще могат по свое предпочитание да положат изпит по образователен предмет, по който към този момент са положили сполучливо държавен зрелостен изпит, върху образователното наличие, планувано за проучване на същия тип подготовка ". Изпитът ще може да се държи еднократно в границите на образователната година на довеждане докрай на XII клас или на идната образователна година. Резултатът от него няма да трансформира резултата от матурата в дипломата за приблизително обучение - той ще се вписва в настрана уверение, което ще се показва при кандидатстване в даден университет. Висшите учебни заведения ще употребяват в балообразуването този резултат, в случай че той е по-благоприятен от първата матура.

 

Кандидатите повторно да се явят на матура, приключили през образователната 2022/23 година, би трябвало да подадат заявление за явяване на изпит сред 24 и 26 април т. година След това те ще получават и служебна записка за допускане до изпита. За учениците, които т. година ще държат матура, ще има опция да поправят оценката си, в случай че желаят, на сесията през август-септември т. г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР