За втори пореден ден температурите в северните страни на Европа

...
За втори пореден ден температурите в северните страни на Европа
Коментари Харесай

Екстремни студове сковаха Северна Европа

За втори следващ ден температурите в северните страни на Европа паднаха под минус 40 градуса по Целзий, като в Швеция беше записана най-студената януарска нощ от 25 години насам.

В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса, което е най-ниската температура в страната за януари от 1999 година насам, съобщи шведската организация ТТ, представена от Българска телеграфна агенция.

В дребното населено място Никалуокта, населявано от коренното население саами в Северна Швеция, термометрите към този момент демонстрират минус 41,6 градуса. Селището е в Лапландия, която се простира от северните елементи на Норвегия през Швеция и Финландия до Русия.

Шведският институт по метеорология и хидрология заяви, че в Северна Швеция през тази нощ са регистрирани температури от минус 25-35 градуса и наподобява, че студът ще се задържи там до края на седмицата, добавя организация ТТ.

Най-ниската температура в Швеция през януари от минус 49 градуса е била записана на 27 януари 1999 година в град Каресуандо, на границата с Финландия.

Студеното време, съпроводено от сняг и бурни ветрове, наруши превоза в целия скандинавски район. Няколко моста бяха затворени, спрени бяха влакови и фериботни линии. В някои скандинавски страни бяха затворени и няколко учебни заведения.

Във Финландия се чака времето да остане студено на територията на цялата страна, като температурите ще доближат до минус 35 градуса в северната част на страната най-малко до неделя.

Датската полиция прикани водачите в по-голямата част от Дания да заобикалят ненужни пътувания, защото в северните и западните елементи на страната има мощни ветрове и сняг.

Датският метеорологичен институт заяви, че на доста места има риск от заснежени и заледени пътища, като издаде и оранжев код за мощни дъждове в Южна Дания, която е наранена от наводнения.

По-надолу на юг елементи от Германия, където времето е меко и влажно, също бяха наранени от наводнения, които могат да се влошат при нови дъждове в най-пострадалата провинция Долна Саксония.

Полицията в южния нидерландски град Айндховен заяви, че бурните пориви напразно може да са предизвикали гибелта на 75-годишен мъж, който нощес е паднал от велосипеда си, когато мощни ветрове връхлетяха огромна част от Нидерландия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР