За втори път започва броене на врабчетата в България, съобщиха

...
За втори път започва броене на врабчетата в България, съобщиха
Коментари Харесай

За втори път броим врабчетата в България

За повторно стартира преброяване на врабчетата в България , оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) в Световния ден на врабчето - 20 март.

Тази година броенето на врабчетата ще бъде през месец май, пишат от Българско дружество за защита на птиците.  Единственото належащо изпитание от страна на искащите да броят врабчета е да се записват на сайта  vrabcheta.bg .

В деня на броенето записаните ще отделят единствено 10 минути с цел да запишат данни си.  Тези, които към този момент са го създали, единствено би трябвало да влязат в профила си , разясняват от Дружеството.

Инициативата " Ние броим врабчетата " цели да оцени положението на трите най-често срещани врабчета - домашно, полско и испанско . На  vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си резервира авансово комфортно място, което да посети в деня на броенето. На уеб страницата има и подробна информация със фотоси на трите типа врабчета.

Първата година на 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета . Тази година от сдружението също разчитат на доброволци да се включат в броенето през месец май.

Целта ни е да установим закономерности в желанията на птиците към средата . Точно за това, за нас е доста значимо да се включат колкото се може повече хора от разнообразни по вид обитаеми места.

През месец май трите типа врабчета сигурно към този момент ще гнездят . По този метод с благодарението на преброяването ще може да се разберат  местата, които избират за развъждане на дребните си .

" Броейки врабчетата дни по-късно, спрямо предходната година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространяването им преди и по време на гнезденето им ", пишат от сдружението.

Врабчетата заобикалят места за живот, където равнищата на звук са високи и липсват зелени площи . Те предпочитат  среда с разнородни местообитания, която им обезпечава нужните условия за битие . Искаме да разберем, дали ще се резервира тази причинност или не с месец разлика в броенето.

Новите начинания може да бъдат открити на адреса на акцията vrabcheta.bg и уеб страницата на Българско дружество за защита на птиците birds.bg./ news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР