За втори път в зала влиза Законопроекта за изменение и

...
За втори път в зала влиза Законопроекта за изменение и
Коментари Харесай

Гледат на второ четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование днес

За повторно в зала влиза Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение през днешния ден.

Вносители на законопроекта са вносители Петър Николов, Костадин Ангелов, Красимир Вълчев Деница Сачева и Радослава Чеканска от парламентарната група на ГЕРБ-СДС,  а негов създател е варненският народен представител от Съюз на демократичните сили доцент Медиха Хамза.

Народните представители ще гласоподават през днешния ден минималната заплата за най-ниската академична служба " помощник " следва да е не по-ниска от 125% от междинната брутна заплата за страната за последните 12 месеца, а междинната заплата на преподавателите в държавните висши учебни заведения - не по-ниска от 180% от междинната заплата за страната.

За стипендиите на докторантите е планувано техният размер да е не по-нисък от 125% от минималната заплата за страната. Отправиха се оферти за повишение на стипендиите на докторантите.

Сред новите текстове има категорично изтъкване, че средствата от държавния бюджет за висше образование се възнамеряват годишно в размер не по-нисък като сума и размер от Брутният вътрешен продукт по отношение на заложеното в бюджета за миналата година и следват задачите, заложени в Стратегията за развиване на висшето обучение. 

С признатите промени през 2023 година минималната заплата за най-ниската академична служба помощник е 1810 лева

На първо четене Законът за висшето обучение бе признат от депутатите със 115 гласа " за ", а в понеделник бе признат на второ четене и на Комисия по обучение.

 

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР