За втори път в рамките на последните 2 месеца Министерството

...
За втори път в рамките на последните 2 месеца Министерството
Коментари Харесай

Държавата пак иска да купи ковид лекарство от Мис България 2009 и съпруга ѝ - за милиони

За повторно в границите на последните 2 месеца Министерството на здравеопазването желае да купи коронавирус лекарство, което доставя компания на Антония Петрова-Батинкова - Мис България 2009, и нейния брачен партньор Ивайло Батинков.

Новата поръчка е за 30 000 опаковки от препарата Regkirona (INN Regdanvimab) - моноклонално антитяло за лекуване на пациенти с COVID-19, на обща стойност 29 924 100 лв. без Данък добавена стойност (почти 36 млн. лева с ДДС). Срокът на доставката ще е 65 дни след сключване на контракта. 

Процедурата е оповестена на 18-ти януари, на 19-ти януари е трябвало да бъде отворена оферта от компанията на Батинков и Петрова, само че в платформата на ЦАИС ЕОП няма оповестена след тази дата информация.

Предишната (първа) поръчка за същото лекарство – от ноември месец м.г., беше на стойност 7 197 000 лева с Данък добавена стойност за 6 хиляди опаковки. Тя също беше предоставена като в този момент – посредством договаряне без авансово съобщение на " Топ Хоспитал Сървис " АД.   

Припомняме, че лекарственият артикул е позволен за приложимост на 12.11.2021 година Притежател на разрешението за приложимост е Celltrion Healthcare Hungary Kft., чийто единствен оторизиран представител в България е въпросната компания.

Справка в Търговския указател сочи, че съпрузите Ивайло Батинков и Антония Петрова-Батинкова, дружно с Цветан Димитров, са в Съвета на шефовете на " Топ Хоспитал Сървис ", като автентичен притежател е Батинков. По-специално Антония Петрова е член на директорския съвет на сдружението от края на 2020 година.

Самото лекарство Regkirona е предопределено за лекуване на възрастни с ковид, при които не е нужен спомагателен О2 и са с нараснал риск от напредване болестта до тежка форма. Прилага се като еднократна интравенозна инфузия в границите на 7 дни от началото на признаците, като дозата зависи от телесното тегло на пациента.

При достигането до умозаключение за рекомендация за позволение за приложимост Комитетът по лекарствените артикули за хуманна приложимост (CHMP) към Европейската организация по медикаментите e оценил наличните данни от главното клинично изпитване, което демонстрира, че Regkirona води до по-малко пациенти, които се нуждаят от хоспитализация или кислородна терапия или умират, спрямо плацебо (сляпо лечение).

Сред пациентите с нараснал риск болестта им да прогресира до тежко, 3,1% лекувани с Regkirona (14 от 446) са били приети в болница, претендирали са спомагателен О2 или са умряли в границите на 28 дни от лекуването спрямо 11,1% от пациентите на плацебо (48 от 434).

Установено е, че лекуването с Regkirona е дейно за понижаване на нуждата от хоспитализация или гибел при пациенти с COVID-19 с нараснал риск от утежняване на болестта, което ще докара до намаление на натиска върху лечебните заведения.

Профилът на сигурност на Regkirona се смята за удобен с дребен брой реакции, свързани с инфузията. Затова Европейската организация по медикаментите е решила, че изгодите от Regkirona са по-големи от рисковете и може да бъде позволен за приложимост в Европейски Съюз.

Агенцията за публични поръчки е осъществила надзор по механизма на възлагането и на 21-ви януари излиза с резюме, че то е законосъобразно.   

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР