За втори път тази година Столичният общински съвет се заема

...
За втори път тази година Столичният общински съвет се заема
Коментари Харесай

СОС отново обявява конкурс за Княжеската градина след демонтажа на МОЧА

За повторно тази година Столичният общински съвет се заема да възнамерява бъдещето на Княжеската градина в София след окончателното унищожаване от нея на Паметника на руската войска, прочут още като МОЧА.

По предложение на групата на " Синя София " на проф. Вили Лилков комисията по екология в СОС гласоподава да разпореди на кмета на София Васил Терзиев да провежда конкурс с интернационално присъединяване " за хрумвания за доизграждане и развиване на Княжеската градина ". Докладът бе подсилен от най-големите групи в Народното събрание на София- тази на ПП/ДБ/ " Спаси София " и на ГЕРБ-СДС. Гласовете на тези обединения са задоволителни настояването на " Синя София " да бъде признато и на сесия.

" Против " гласоподаваха представителите на Българска социалистическа партия. Те припомниха, че са внесли искане за осъществяване на референдум за ориста на монумента. Според тях първо би трябвало да се организира допитване измежду софиянци и едвам по-късно да се мисли какво да се прави с терена.

Вносителите на отчета и подкрепилите го групи разясниха, че предлагането няма за цел в Княжеската градина да се строи или да се осъществят някакви " екзотични " и " екстравагатни " хрумвания. Лилков уточни съответно, че задачата на състезанието е " да се получат хрумвания за опазване и обогатяване на парковото пространство на Княжеската градина като детайл на " Зелената памет " на София и създаване на архитектурно-пространствена рамка на бул. " Цар Освободител ".

Това е второто деяние в границите на година за провеждането на конкурс за Княжеската градина след премахването на ПСА. През август м.г. предходният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че е подписала отчет на основния проектант Здравко Здравков за старт на процедурата за приготовление на задание за архитектурен конкурс и проект за градината. Като първа цел на процедурата бе посочено правенето на нов организационен проект на пространството. Целта на състезанието е да се съберат оферти на архитекти и урбанисти по какъв начин да бъде завършена зоната след преместването на фигурите и постамента. Докладът пристигна след решение на СОС от март 2023 година, с което регионалният шеф на София бе претрупан да демонтира МОЧА.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР