За втори път през тази седмица премиерът Кирил Петков е

...
За втори път през тази седмица премиерът Кирил Петков е
Коментари Харесай

ГЕРБ отново извика Кирил Петков в парламента

За повторно през тази седмица министър председателят Кирил Петков е извикан на чуване в Народното събрание. По искане на ГЕРБ министър-председателят ще дава отговор по тематиката за двустранните ни връзки с Република Северна Македония. Поводът e съвещанието сред взаимното съвещание на държавните управления на София и Скопие, което се организира тази седмица в резиденция " Бояна ".

По-рано през седмицата ГЕРБ свика изключително парламентарно съвещание, като тематиката още веднъж бе външно политическа - рецесията в Украйна. Тогава на депутатски въпроси отговаряха и министрите на защитата и на въшните работи, както и шефовете на служби за сигурност.

След встъпването си в служба като министър председател Кирил Петков опита да ускори разговора със Северна Македония. Той посети Скопие на 18 януари по покана на новия македонски министър председател Димитър Ковачевски. Тогава двама се договориха да усилят напъните за възстановяване на връзките. 

След това бе контрактувано и общо съвещание на двете държавни управления в София, като бяха подписани три меморандума за съгласие за съдействие в областта на земеделието, сред дребните и междинните предприятия,както  и за развиване на жп линията София-Скопие, която е част от огромния план Коридор №8.

Рестартът на разговора сред София и Скопие бе приветстван от въшния министър на Франция, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз. 

" Доколкото знам, нещата стартират да се уреждат лека-полека. Визитата на новия български министър председател в Скопие оказва помощ за деблокирането, декларациите са в вярна посока. Надявам се, че започнатата самодейност ще откри съответен израз, тъй че да реализираме свикването на междуправителствена конференция при нашето председателство или най-късно при чешкото. Но ходът на събитията към този момент наподобява добър ", разяснява френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред Комисията по външни работи на Европейския парламент.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР