За втори път на вълшебния летен празник Еньовден неформалното сдружение

...
За втори път на вълшебния летен празник Еньовден неформалното сдружение
Коментари Харесай

Жители на Кула мерят кулинарни умения за празника Нящо мяшано

За повторно на вълшебния летен празник Еньовден неофициалното съдружие на създатели и фенове на приложното изкуство от Кула „ Майсторителница Убавило “, благодарение на локални родолюбци, ще показват фолклорния празник и конкурс за локален кулинарен специалитет – „ Нящо мяшано “. Празникът носи името на вкусното „ кулско мяшано “, което е дало начало на известния израз в Кула – „ нящо мяшано “, което значи микс от разнообразни усети, качества, аромати и цветове, които символизират комплицирания, пъстър и многопластов свят на кулчанина.
Мяшаното е комбинация от разнообразни подправки - сол, билки и други подправки, които всеки кулски занаятчия или стопанка смесват по своя остаряла фамилна и загадка рецепта, с цел да се получи неповторим букет от миризми, или както е съвременно в този момент да се казва- фюжън от усети и аромати. Освен наложителните съставки – сол, стрити червени чушки и чубрица, се прибавят и специфични добавки – сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и доста други. Затова всяка примес е неповторима.
Конкурсът за най-вкусно мяшано ще се организира на 24 юни от 10 часа на зелената ливада край крепостта "Кастра Мартис " в Кула. До 20 юни уредниците чакат искащите да вземат участие да донесат своите кулинарни шедьоври, дружно с изложение на съставките, вложени вътре. Жури от изпитани кулинари ще оцени участващите предписания.
Подготвена е и занимателна стратегия за гостите, с изключение на опцията да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен самун от изложбата на ритуални хлябове и домашни печива. Тя включва кулски песни, изпълнени от националния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легенда от кулския край.
Има огромен интерес към събитието, много жители се записаха за присъединяване в състезанието. Смятаме, че ще се получи прекрасен празник с поклон към остарелия кулски обичай и обичаи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР