За втори път институциите забраниха изграждането на кариера за добив

...
За втори път институциите забраниха изграждането на кариера за добив
Коментари Харесай

За втори път отказват на пловдивски инвеститор да превърне 250 дка край Рогош в кариера

За повторно институциите не разрешиха построяването на кариера за рандеман на инертни материали край пловдивското село Рогош. Тя е планувано да се реализира в находище край „ Калината “, където 250 дка земи да бъдат превърнати в промишлена площадка.
Прочетете още
Басейнова дирекция „ Източно беломорски регион “/БДИБР/ обаче е определила като „ неприемливо “ предлагането на възложителя „ Вени - Трансстрой ” ЕООД. Институцията се стимулира това, че по план към 65% на първия и към 88% на втория от контурите на кариерата попадат в крайбрежни линии на Стряма и Марица , където нормално се случва реките да преливат.  Същото е в прорез със Закона за водите, който не разрешава да се нарушава естественото положение на леглата, крайбрежията на реките и крайбрежните заливаеми линии. Като още една причина се показва възбраната за рандеман на подземни благосъстояния към такива площи.

Съгласно мнението на шефа на БДИБР Регионалната ревизия по околната среда и водите е прекратила процедурата , поискана от „ Вени - Трансстрой ” ЕООД.



Припомняме, че това е вторият път, в който сдружението, управлявано то Венцислав Гиритлиев, получава отвод да построи кариера в площта „ Калината “ край Рогош. Първото още веднъж бе върнато с претекст, че сходна процедура е „ неприемлива “. Тогава обаче повода бе желанието в промишлената площадка да построи трошачно-миячна сортировачна апаратура, от която ще се заустват отпадни води в Стряма. В сегашното си предложение компанията се бе отказала от тази апаратура. Дори бе показала, че планува „ нищожно “ въздействие над околната среда, без значение че границите на кариерата попадат в две предпазени зони от мрежата на „ Натура 2000 ”.

Собственикът на „ Вени - Трансстрой ” ЕООД , основана през 2015г.,  Гиритлиев е обвързван с още една добре позната компания в региона на Пловдив –   „ Венигаз “ ЕООД . Последната е учредена през 2009г. с предмет на активност търговия с горива, а по-късно трансферира заниманието си в региона на строителството.

Всъщност това е компанията, с която Областна администрация -  Пловдив се контракти да извърши разчистване на коритото на река Марица край селата Поповица, Чалъкови и Белозем.

Същата процедура обаче стана мотив за съществено публично неодобрение, даже опасност за митинг, защото живеещи в региона упрекнаха строителните компании в нелегално изземване на пясъци от коритата за персонално облагодетелстване – за строителство.  Според тях сходно разчистване даже не е толкоз належащо, колкото властта се заиграва със страховете на хората след наводнението от септември 2022г., с цел да разпореди поръчки на съответни компании.

Към момента позволение за разчистване се изчаква от Регионална инспекция за опазване на околната среда, която би трябвало да разгласи нуждата от правене на оценка за влияние върху околната среда.

Повече по тематиката прочетете тук:

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР