За втори път идвам в Белфаст. Но при коренно различни

...
За втори път идвам в Белфаст. Но при коренно различни
Коментари Харесай

Белфаст

За повторно пристигам в Белфаст. Но при радикално разнообразни условия. Просто тъй като в този момент към този момент не сме в клещите на пандемията и животът си върви по познатия метод. Преди 3 години и половина – през март 2021 година националният ни отбор още веднъж гостуваше в столицата на Северна Ирландия, като тогава нещата никак не бяха приятни – бяха почнали квалификациите за международното състезание в Катар и „ трикольорите “ изгубиха първите си два мача – домакинство на Швейцария и домакинство на Италия, тъй че визитата в Белфаст си беше сламката, за която да се хванем, в случай че не желаеме още след третия дуел да сме отвън сметките. Е, не тогава не успяхме – 0:0, та дори селекционерът ни Ясен Петров ми се обиди за въпросите след края на дуела, та след това имахме спомагателни диалози на летището на прибиране. Спомени и случки.

Ето че още веднъж сме в Белфаст и този път обстановката е друга – не играем международни квалификации, а сме в трета лига на Лигата на Нациите; не сме изгубили първите си мачове в групата – тъкмо противоположното, в серия сме от девет следващи дуела без проваляне, което не се е случвало от десетилетия; няма и пандемия, тъй че умерено можете да посетите даден пъб, с цел да послушате познатата ирландска музика, да се насладите на една пинта (единица за размер във Великобритания) бира – била тя подобаващата за сезона тъмна или обичаната на множеството българи лагер-бира. Във въпросните пъбове ще видите достолепни представители на Северна Ирландия, които добродушно си употребяват напитките и си хапват пържени картофки с риба, до момента в който на мониторите към тях можете да наблюдавате конни надбягвания, надпревари с хрътки, мачове по ръгби. И футбол естествено.

В центъра на града няма кой знае какви забележителности, които да ви накарат да се влюбите в Белфаст, само че прави усещане, че много от фасадите на сданията са нарусивани с ликовете на известни за обществото персони от разнородни сфери.

Логично – има и на футболната икона Джордж Бест, който е „ превзел “ кътче от Blythe Street в южната част на града. Бест е знак на играта в страната, като и до през днешния ден си остава една от най-популярните персони, макар че не е сред живите към този момент двадесетина години. Приживе кара хората да го обикнат, да пишат песни за него, да го копират и разискват. Противоречив до болежка поради държанието си отвън терена, което включва честа корист с всевъзможни пороци, които явно не въздействат доста на формата и уменията му. Печели „ Златната топка “ към края на 60-те години. За него може да се приказва с часове, тъй че за край по тази тематика единствено ще напомня една от многото му крилати изречения, че един път решил да се откаже от алкохола и дамите и изживявал най-лошите 20 минути в живота си.

В Белфаст има и музей на Титаник, тъй като точно в този град е издигнат прословутият транспортен съд, който по този начин и не съумява да стигне до финалната си точка при първото си корабоплаване в открити води. Стадионът, на който ще се играе мачът довечера – „ Уиндзор парк “, е сврян в характерен за тази част на света квартал – няколко улички с двуетажни къщи, сред които няма никакво разстояние. Минувачите по улиците умерено могат да надникнат в хола или спалнята ви, в случай че сте не запомнили да дръпнете пердетата или да спуснете щорите, а нерядко от отворените прозорци се възползват и джебчиите.

Град със собствен личен сексапил и истории за описване.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР