За втори ден поред средната цена на бензина и дизела

...
За втори ден поред средната цена на бензина и дизела
Коментари Харесай

Цената на бензина и дизела не помръдва, въпреки голямото вълнение на петролните пазари

За втори ден подред междинната цена на бензина и дизела в България остава на едно и също равнище - 2,12 лв. на литър за бензин А95 и 2,34 лв. за дизела.
Новината е реалност, откакто рано сутринта по Нова телевизия беше оповестено, че има срив на цената на европейския вид нефт Brent. Проверка на Actualno.com обаче сподели, че борсата е затворила при цена от 63,67 $ за барел. В течение на сесията обаче цената на суровината е паднала с към 6% до 62,48 $ за барел - равнище, невиждано от 2017 година. Лекият недопечен нефт пък е стигнал до 53,42 $, само че той не оказва чак такова въздействие на цените в България. А реакцията на пазарите се изяснява с изказването на Доналд Тръмп, че няма да постанова наказания на Саудитска Арабия за убийството на журналиста-дисидент Джамал Хашоги, даже и престолонаследникът на саудитското кралство принц Мохамед бин Салман да е забъркан. Друг фактор е и непредвиденият спад на американските запаси т.е. пуснато е в допълнение количество на пазара. Логично е да се чака отражение на пазара на горивата на по-късен стадий, защото цените на борсата в този момент са с доставка за след Нова година.
Иначе разликата в цените на А95 в България продължава да е доста огромна на другите бензиностанции – най-ниската записана цена е 1,97 лв. на литър, а най-високата – 2,41 лв. на литър. Що се отнася до междинните цени на другите вериги, там има малко по-голямо стесняване – от 1,99 лв. на литър (Зара Бензин А95Н) до 2,31 лв. на литър (Go Petroleum A95). Най-популярните вериги продават под междинната цена – и „ Лукойл”, и „ Петрол”, и Shell, и „ Газпром”, и EKO са на междинна цена от 2,11 лв. на литър. Остава обаче ситуацията с другите цени на бензиностанциите от една верига.
Регистрираната най-ниска цена при дизела е 2,10 лв. на литър, а най-високата е 2,49 лв. на литър. Средните цени на бензиностанциите са по-близки – Марешки продава най-евтино, на 2,19 лв. на литър приблизително, а най-скъпо е при OMV – 2,39 лв. на литър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР