За всички италианци смъртта на Силвио Берлускони означава край на

...
За всички италианци смъртта на Силвио Берлускони означава край на
Коментари Харесай

Смъртта на Берлускони - краят на една ера

За всички италианци гибелта на Силвио Берлускони значи завършек на една епоха. Той беше три пъти министър председател на Италия в предишното, медиен магнат, милиардер, създател на партията “Форца Италия ”. тази заран в 9,30 часа в болничното заведение в Милано “Сан Рафаеле ”, където беше признат в петък за проучвания за левкемията, от която страдаше от година. В здравното заведение отидоха сутринта брат му Паоло, а след това и децата му Пиерсилвио, Барбара, Елеонора, Луиджи. Според медиите кръвните му индикатори, които се влошили тези дни, не могли да бъдат нормализирани, и по този начин обстановката му се оказала съдбовна.

Трудно е за италианците да си показват различен политик и бизнесмен, който да е преобръщал всички сфери по сходен метод. През последните 50 години неговото име беше непрестанно по медиите. Наричаха го Берлуска, или пък Ил Кавалиере. Няма сфера, където да не е оставил отпечатъка си, включително и във футбола, който е съвсем като вяра за италианците. Беше притежател на “Милан ”, след това на “Монца ”. Всичко у някогашния министър председател беше извънредно и в позитивен, и в негативен смисъл. Беше съден по доста каузи за корупция, беше даже и наказан. Мнозина в Италия се разпознават с маниера на Берлускони, който считат за създател на популизма. Някои даже споделят, че точно той е бил индивидът, разнесъл вируса на популизма по света.

Милиардерът, притежател на империята “Фининвест ”, обичаше да бъде постоянно в центъра на всичко. Затова наподобява и неуместно, че си отиде в болничното заведение, настрана от света, в който обичаше да живее с ексцесии - няма човек, който да не помни разказите в медиите за неговите празненства с млади девойки в резиденциите му в Рим, Милано и Сардиния, останали известни като ”бунга-бунга ” празненства.

Влезлият в политиката преди 30 години Берлускони направи доста за себе си, малко за Италия, споделят критиците му, които не виждат какви промени оставя той на страната. И макар всички кавги, свързани с партията му, с бизнеса, с дамите и с какво ли не още, макар спора на ползи, който го съпровождаше, той продължаваше да притегля гласове от гласоподавателите. И в този момент неговата “Форца Италия ” е част от ръководещата коалиция. В края си обаче 86-годишният Берлускони беше изпълнен с потиснатост и известна доза оскърбление, тъй като трябваше да се преценява с други, които бяха отпред на държавното управление. Трудно, съвсем невероятно е италианците, живели в “ерата Берлускони ”, да си показват по какъв начин политическият и публичният живот ще продължат без неговия фасон на правене на нещата, в който преобладаваше неофициалното другарство, и в който наред със сериозните неща той разказваше непрестанно и вицове. Казват, че точно Берлускони е най-точното огледало на италианеца и на Италия.

Виолина Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР