За всеки здравомислещ човек в България отдавна е ясно, че

...
За всеки здравомислещ човек в България отдавна е ясно, че
Коментари Харесай

Докато ГЕРБ съсипва бизнеса, обвинява Румъния за оставането на мониторинга ни

За всеки разумен човек в България от дълго време е ясно, че огромните публични поръчки се дават на компании, доближени до властта. Понякога това се прави чрез дискриминационно заложени условия в състезанието, а различен път се намира малка врата и прозорче въобще да не се прави подобен и се минава през непосредствено договаряне. За по-малките компании е ясно, че те не могат да се възползват от лъвския къс на публичния запас.
Ще ви опиша обаче за още една процедура, която дефакто към този момент изцяло обрича на бедност и банкрути дребните компании. Тя даже не е корупционна в същността си, а просто безумно глупава и късогледа. Чиновниците в държавната администрация наподобява са решили, че ще въпреки всичко ще вземат евроатлантически опит, само че не във връзка с действието на стопанската система и данъчните облекчения да речем.
Става въпрос за разсроченото заплащане към компаниите. Явно някой " брилянтен " мозък е решил, че по този метод страната ще разполага с повече оперативни средства, а това няма да направи усещане на компаниите. Само дето не е отчел, че българските компании работят с доста ниски облаги и разсрочването на процедура ще " изяде " облагите им и даже ще докара до загуби. В същото време въпросните компании ще си платят налозите, все едно към този момент са получили възнагражденията си. Лишавайки по този метод компаниите от оборотни средства, страната ги принуждава да вземат заеми на високи лихви или самите те да разсрочват заплащания и по този начин се образува междуфирмена задлъжнялост. Това късогледство, гарнирано с безусловно незадоволителните стопански ограничения, които последваха цялостното затваряне на голям брой бизнеси поради коронакризата, докара до извънредно тежки последствия върху дребните бизнесмени и сътвори предпоставки за доста сегашни и бъдещи банкрути.
На фона на тази неуместна икономическа политика в страната пристигна и. Никога не съм отдавал изключително значение на отчетите на европейските служители, тъй като мнението ми за тях в огромна степен се припокрива с това за българските. И там работят хора на големи заплати, без изключително покритие във връзка с стратегическите си умения и знания. Заключенията в отчета нито бяха изненадващи, нито ни споделиха нещо ново. Но мотивът за написването на този коментар беше реакцията на отчета от страна на българските ръководещи.
След като дълго време твърдо отричаха, че има мониторингов механизъм върху България, в този момент евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев с недомлъвки призна, че " за България към момента важи механизмът за съдействие и инспекция ". Защо лъгахте толкоз безочливо до момента, господа ръководещи? Явно това е метод на битие за тази партия. Точно както преди изборите Бойко Борисов излъга, а. Но какво от това? Когато лъжата е постигнала краткосрочната си политическа цел - оклеветяване на политически конкурент... Чудя се докога ли паметта ще е толкоз къса, че още веднъж и още веднъж да се дават шансове на потвърдени даже в съда лъжци?
Още по-нагло беше изявлението на Емил Радев за аргументите за оставането на мониторинговия механизъм. Виновни били румънците, разбирате ли... Защото България била обвързана с тях. Кажете ми почтено, по какъв начин се гледате в огледалото, господа и " прелестни госпожи " ръководещи? И себе си ли залъгвате?
Изключително комичен беше и опитът за изплъзване от журналистически въпрос, че в " позитивния " отчет се показва безконтролността на фигурата на основния прокурор. " Лицата " на ГЕРБ по този начин и не дадоха отговор съответно на въпроса, а още веднъж си откриха безконечния провинен в лицето на Българска социалистическа партия, че го употребявали за вътрешните си проблеми. За клиентелистките вериги в левицата си заслужава да отделя внимание в различен коментар, само че оправданието " Българска социалистическа партия " няма да минава постоянно. Както се видя и прашасалите милионери в социалистическите редици към този момент стартират да хвърчат от управителните постове в партията си, а може би скоро и отвън борда на алените редици. Същата орис чака и " сините " милионери, също облагодетелствани от " червени куфарчета ". Нека не забравяме по какъв начин всякакви соцолигарси получиха съществени пари от държавното управление на ГЕРБ. Именно то обезпечи 43.2 млн. лв. от националния бюджет за община Варна, с цел да купи " дупката " в центъра на града от предприемача Георги Гергов. Но и това комфортно го забравяме, нали?
Кой знае, може отново да са отговорни румънците. Нищо, че някогашният финансов министър Горанов (също симпатично забравен) заложи стопански напредък в края на мандата на държавното управление от 2,9%, а румънците и цяла Европа за същия интервал залагат стопански напредък над 5%. Но пък да си купим американски изтребители F-16... без разсрочено заплащане. Как другояче - нали сме разсрочили заплащанията към българските работодатели. Всичко е измислено, не се тормозете. Само недейте да протестирате, че това е непристоен и вандалски акт и ще ви пратят институциите (справка " " ). Докато Валери Симеонов ви се кара, а той самият пита депутатки дали са възбудени и ревизира диагнозите на децата с увреждания. А Данаил Кирилов го освободиха от поста му, само че единствено с цел да има време да приготви новата ни Конституция. Не ви ли писна да ни лъжат и да се гаврят с нас?
И до момента в който чакате някой да ви " предложи опция " на " политическия пазар ", все ще ни оправят. Ама по този начин ще ни оправят, че ще го усетите с всичките си сетива. И по зимните си сметки, тъй като очевидно достолепието ни е такова, че към този момент румънците ги е позор да ги поставят паралелно до нас.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР