За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен

...
За всеки един от елементите на базовата профилактика е нужен
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Ден отпуск за профилактика би бил добър стимул за хората

За всеки един от детайлите на базовата профилактика е необходим приблизително сред половин и един ден. На хората им се постанова да употребяват част от отпуска си, с цел да създадат профилактични прегледи. По-добре това да бъде ясно регламентирано в закона със съответна оценка на въздействието.

Това сподели пред БНР здравният икономист от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП) Аркади Шарков в отговор на въпрос какво е мнението му за концепцията на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев за профилактични прегледи да се дава един ден спомагателна отпуска.

„ Какво значи един ден за профилактичен обзор? За здравната система, както и за индивида, който ще се преглежда, значи това, че вероятно при съществуване на някакво заболяване, то ще бъде намерено по-рано, третирано по-рано и би могло да излезе по-разходоефективно за системата в дълготраен проект. От страна на работодателя – сходен вид профилактичен обзор може да има възвръщаемост, като понижи дните в болничен на своя чиновник “, съобщи Аркади Шарков.

По думите му това е въпрос на сделка сред Национален осигурителен институт, НЗОК, здравното министерство и работодателите, като е належащо да се разработят разнообразни разновидности, като се пресметна разходът за този ден. Според Шарков 80:20 като съответствие на заплащането от страна на страната и работодателите би било добър вид.

Той разяснява и че концепциите за наказания по отношение на хората, които не вървят на профилактични прегледи, не са положителни. „ Негативният тласък за българина не работи, по-скоро го настройва против системата. Би бил работещ позитивния тласък като един ден целеви отпуск “, сподели Аркади Шарков и добави, че опция е и профилактичните прегледи да се правят на работното място.

Здравният икономист посочи, че в този случай проучванията би трябвало да попадат и в Националната здравноинформационна система.

Шарков разяснява и повишаването на медикаментите, като акцентира, че за това се приказва към този момент повече от година като резултат от общата инфлация. „ Тук приказваме за най-широко използваните медикаменти – за тези без рецепта, за медикаментите за диабет, за кръвно, някои типове антибиотици. Последствията от повишаването стопиха регламентираната отстъпка от търговците на едро. Лекарствата с пределни цени могат да бъдат увеличавани един път годишно с % на инфлацията от миналата година. В този случай казусът е за производителя, тъй като той би бил заставен да изтегли тези свои артикули, които се продават под себестойността им “, акцентира икономистът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР