За времето, което имахме, няма причина да не съм доволен,

...
За времето, което имахме, няма причина да не съм доволен,
Коментари Харесай

Николай Денков: Осигурих максимална приемственост

За времето, което имахме, няма причина да не съм удовлетворен, съобщи в предаването " Денят стартира " към този момент някогашният министър на образованието Николай Денков.

Успяхме няколко значими действия да свършим – деполитизацията, смяната в закона, която приехме. Тя не разрешава изцяло партийна, политическа активност в учебната система. Един проблем, който беше ясно разпознат през последните години и откри своето решение. Той беше комбиниран с приемането на първата по рода си разпоредба за нов метод за избор на шефове на учебни заведения. В момента текат състезанията. Ще ги организира новият министър по този начин, както се вършат държавните изпити. В един и същи ден, за цялата система – тест, който се генерира сутринта. След което обществено показване на тактиките за развиване на учебното заведение. Това е напълно нов метод за търсене на шефове в тази значима сфера.

През февруари започва работа обща електронна платформа, в която имаме информация за всички възпитаници и учители с техните бележки. Пълен продан на документите по електронен път. Това е модерна платформа, която на практика изхвърли хартията от нужните атрибути, с която боравят учителите и шефовете. Имайки тази информация на едно място, доста бързо може да се вършат най-различни срезове, с цел да се разбере какво е положението на системата.

Според Денков прегледът на образователните стратегии, смяната в метода за оценка на учебниците би трябвало да бъдат продължени от идващия министър.

Обясни, че в министерството е заварил чувствителни тематики, които никой не желае да слага на разискване в общественото пространство. Една от тях е графикът на образователните години.

По неговите думи „ нашите деца учат месеци по-малко, близо една календарна година се събира поради това, че е по-къса образователната година от 1-ви до 6-ти клас и е по-дълга лятната почивка. Колкото и да спорят разнообразни хора, това е реалност “.

И тематиката по какъв начин да се разпредели по-добре образователното време, по какъв начин да се слагат по-добре ваканциите, с цел да си почиват учениците и учителите след всеки тежък стадий, е била скрита за осбъждане.

Ние я поставихме на масата. Има много хора, които я поддържат. Има опозиция. Тя идва най-много от учителите и синдикатите. Трябва да се намерят обезщетителни механизми, с цел да бъдат спокойни, че никой няма да ги ощети. Но в случай че имаме една година по-малко учене от нашите деца, това е проблем, съпоставено с подготовката на другите възпитаници по света и Европа. Това не би трябвало да заменя прегледа на образователните стратегии и смяната в учебниците. Тези две тематики би трябвало да се допълват, а не да се опълчват, изясни Денков.

Осигурих оптималната последователност. Няма активност от страна на предходното управление, която да не съм траял, сподели още Николай Денков.

Вижте целия диалог във видеото.



Последвайте ни във и

Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР