За вирус, който познаваме от два месеца, няма как да

...
За вирус, който познаваме от два месеца, няма как да
Коментари Харесай

НА ЖИВО Още важни подробности за извънредното положение в България до 13 април СНИМКИ

За вирус, който познаваме от два месеца, няма по какъв начин да имаме набор от познания, който да даде отговор на това какъв брой време ще продължи той. Това е 3 ковид, с който се сблъсква човечеството. В началото сме на сериозен епидемиологичен напредък.

Това, което направихме през днешния ден е за да понижим разпространяването. Два и половина или три месеца - толкоз би трябвало да е развиването на ковид. Пикът ще зависи от това какви ограничения взимаме ", съобщи основният държавен здравен контрольор - доцент доктор, д.м. Ангел Кунчев, откакто стана ясно, че Народното събрание гласоподава с цялостно единогласие въвеждането на изключително състояние в България .

"Мерките за справяне със болестта са в ръцете на самите хора ", добави той.

"Напълно е обикновено желанието на премиера Бойко Борисов да търси цялостен политически консенсус ", сподели пък вицепремиерът Томислав Дончев. Думите му бяха във връзка предлагането на министър-председателят към Корнелия Нинова и останалите парламентарни групи . БЛИЦ напомня, че Борисов им предложи да излъчат специалисти, които да създадат народен щаб, които да овладее икономическите последствия от изключителното състояние .

"Ако няма наложителност аз бих предложил всеки да ограничи пътуванията си. А пътуванията до рисковите страни ще бъдат лимитирани наложително ", добави още Дончев.

"Необходими са ни фрапантни ограничения. Да, те имат своята цена, само че съгласно експертите това е единствения късмет, в случай че не да спрем, то най-малко да ограничим разпространяването на ковид ", сподели вицепремиерът.

"Извънредните обстановки изискват изключителни ограничения. Така се прави в целия свят ", съобщи пък ген. Венцислав Мутафчийски.

БЛИЦ напомня, че преди ограниченията, които ще важат в период от един месец, шефът на ВМА разкри за какво това би трябвало да се случи .

"МВР ще следи за съблюдаване на ограниченията, които са предложение от Националния щаб. Ние разчитахме на самосъзнанието на всеки, които е под карантина и е рисков за себе си и останалите, само че се оказа, че не всички имат такова съзнание. Това постанова и въвеждането на наказания при неспазване на карантината ", разясни пък силовият министър Младен Маринов.



"Не мислете, че ще разчитаме единствено на някакви силови ограничения за налагане на спазването на карантината ", добави доктор Кунчев.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Видео: Нова телевизия
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР