За възможен режим на уличното осветление в градове и села

...
За възможен режим на уличното осветление в градове и села
Коментари Харесай

Заради скъпия ток: Градският транспорт в големите градове може да спере

За вероятен режим на уличното осветяване в градове и села поради двойно и тройно повишаване на сметките за ток и липса на поддръжка от страна на страната предизвестяват кметове. За четирите огромни града - София, Пловдив, Варна и Бургас, има риск от разреждане на градския превоз и закриване на ненатоварени линии.

В петък следва среща на Националното съдружие на общините (НСОРБ) с вицепремиера и министъра на финансите Асен Василев, на която ще се проведат договаряния по Бюджет 2022 и опциите за решение на този проблем. Срещата ще е онлайн, поради карантината, под която е подложен министър Василев след Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

" Към момента няма нито една община, в която да е въведен режим на уличното осветяване. Кметовете вършат всичко допустимо, с цел да останат улиците осветени, осъзнавайки че това е значимо за сигурността на жителите ", сподели Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ, пред Mediapool.

В община Кърджали към този момент се разисква въвеждането на режим на уличното осветяване, в случай че не е получим съответна поддръжка от страна на страната, сподели кметът Хасан Азис пред Mediapool.

Община Аврен също обмисля прекъсване на уличното осветяване или режим от среднощ до 6 часа сутринта, с цел да понижи разноските на ток.

В най-новата ни история след 1989 година уличното осветяване е спирало единствено два пъти заради неналичието на средства на общините. Единият път е през 1993 година, а другият - през 1997 година по времето на Жан Виденов.

Ръст на сметките за ток от 2 до 3 пъти

В четирите огромни града София, Пловдив, Варна и Бургас сметките за улично осветяване са нарастнали над два пъти за всеки от последните 3 месеца на 2021 година Проблемът е бил разискван на взаимна среща сред четиримата кметове, оповестиха от Столична община.

Уличното осветяване е от дейностите, чиито разноски се покриват напълно от локалните налози и не се дотира от страната. Общините са получили поддръжка от страната за месеците октомври и ноември 2021 година от 110 лева за MW/h, както всички небитови консуматори. Тази помощ обаче е извънредно незадоволителна и с цел да се покрият сметките за улично осветяване се орязват други общински действия, обясниха от НСОРБ.

Например сметката зя улично осветяване на община Варна за ноември 2021 година е 753 хиляди лева, до момента в който година по-рано за същия месец е била 338 хиляди лева

В община Бургас фактурата нараства от 182 хиляди лева през ноември 2020 година на 354 хиляди лева година по-късно.

За София растежът е от 986 хиляди лева за улично осветяване през ноември 2020 година на над 1.7 млн. лева за 2021 година

В община Пловдив сметката за улично осветяване за декември 2020 е 246 798 хиляди лева, а за същия месец 2021-а е над 600 хиляди лева

До момента общините са получили обезщетения само за месеците октомври и ноември, като те покриват сред 20-30% от размера на нарастването, настояват четирите огромни града.

По тази причина кметовете им упорстват в най-спешен порядък и в разговор с държавното управление да бъде открит механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разноски за електричество и природен газ, които се отразяват сериозно на съществени за градовете системи, като уличното осветяване и градския превоз.

Проблемът с уличното осветяване е още по-сериозен в дребните обитаеми места, където към този момент се разисква въвеждане на режим.

В община Аврен да вземем за пример поддържат над 2000 осветителни тела за уличното осветяване, от които над 600 са енергоспестяващи. За осветлението през нощта преди повишаването на тока, общината плащала 20 000 лв. месечно. Последната фактура обаче е за 50 000 лв..

" Токът сега, като сметки, е смъртоносен за всички, без значение дали физически консуматори, общини или частен бизнес. В момента всички изпитваме усложнения със сметките за ток, които получаваме. Това нещо би трябвало да се реши на държавно равнище ", разяснява кметът на Аврен Емануил Манолов пред Българска национална телевизия.

Той предлага страната да отпусне повече средства за дребните общини, с цел да могат да си заплащат сметките за ток. " Другият вид е страната да откри вид общините да аплайват за енергоспестяващо улично осветяване и по този метод ние да свалим тези сметки, които доколкото разбирам няма да понижават в идващите месеци ", сподели още кметът на Аврен.

Сметките за уличното осветяване на община Троян също са скочили към два пъти, сподели кметът Донка Михайлова пред Mediapool. Тя посочи, че към този момент не се разисква режим, само че обезпечаването на средствата става за сметка на ограничението на други разноски на общината.

Градският превоз

Големите градове имат и още един проблем, поради фрапантното повишаване на енергоносителите. Той е обвързван с градския превоз, като обстановката в София е " извънредно сериозна ", по думите на Йорданка Фандъкова.

Като образец тя показва, че единствено за ноември тази година фактурата за електричество на метрото е повишена над 3 пъти - от 1.1 млн. лева през ноември 2020 година на 3.5 млн. лева за същия месец през 2021 година

Столична община желае от страната 178 млн. лева за дофинансиране на градския превоз в София през 2022 година и още 50 млн. лева за финансиране на загубите през 2021 година В противоположен случай има риск от още разреждане на линиите на градския превоз. В момента по някои посоки те се движат през 40 минути.

Над 2.7 пъти е нарастването на сметката за ток на електротранспорта в община Варна. Увеличението на цената на метана за рейсовете е над два пъти, показват от общината.

Без незабавни обезщетения от страната за градския превоз на огромните градове, общините няма да могат да обезпечават качествена услуга през 2022 година, предизвестяват кметовете на четирите огромни града.

Те се аргументират, че Германия, Италия, Нидерландия, Англия са единствено част от страните, които в последните 2 години са обезпечили милиарди евро спомагателни обезщетения от страната към общините за прехрана на градския превоз, който са измежду най-тежко засегнатите от рецесията.

Прогнозите на специалистите са, че през 2022 година наклонността за растеж на съществени енергоизточници ще се резервира. Това постанова още на стадия на планирането на държавния бюджет за 2022 година да се заложат спомагателни средства за прехрана на общините, упорстват от НСОРБ.

По искане на столичния кмет в Националното съдружие на общините ще бъде основан клуб на най-големите български градове.

" Най-големите градове имаме проблеми, които са доста разнообразни от тези на останалите български общини. Това постанова кметовете обединени да слагаме въпросите и вероятните решения пред другите държавни институции ", стимулира настояването си Йорданка Фандъкова.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР