За уволнение или за поощрение е директорът на болница Св.

...
За уволнение или за поощрение е директорът на болница Св.
Коментари Харесай

За уволнение или за поощрение е директорът на болница ``Св. Иван Рилски`` |

За уволняване или за подучване е шефът на болница „ Св. Иван Рилски “? Казусът е малко по-различен от видeните досега, може би тъй като става дума не за болница с големи отговорности, а за едно от дребното печеливши държавни лечебни заведения. Преди ден, пред Нова телевизия, зам.-здравният министър доктор Димитър Петров разгласи, че в " Св. Иван Рилски " са установени нарушавания при публичните поръчки и съобщи, че съгласно него са налице всички учредения шефът доктор Антон Петков да бъде уволнен. Седмица по-рано в общественото пространство беше обявен подобен процес на събитията, без да се загатват името на болницата и на ръководителя ѝ. 

На 27 юли в предаването на Люба Кулезич „ Честно казано “ по телевизия „ Евроком “ гостува някогашният шеф на НЗОК и някогашен шеф на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доктор Дечо Дечев. В коментар за спора сред „ Пирогов “ и здравния министър, доктор Дечев, съвсем пътем, загатна кой би трябвало да е идващият шеф на болница за уволнение:

„ На бюрото на министър Кацаров от два месеца стои един отчет за една болница, която се намира на 500 метра от „ Пирогов “, в която има установени доста груби нарушавания на шефа. Освен това ръководители на водещи клиники персонално вървяха в Министерството на здравеопазването, с цел да потвърдят тези нарушавания. Бордът на болничното заведение също удостоверява, че не може да работи с този шеф. И въпросът ми е, в случай че той е кардинален човек (Стойчо Кацаров, б. р.), в което аз имам вяра, за какво не дава ход на тази инспекция? Това го оставям като отворен въпрос (...) Това не е отчет от Касата. Това е отчет от Министерството на здравеопазването, от контролните органи. "  

Седмица по-късно в репортаж на Нова телевизия заместник-здравният министър Димитър Петров заяви, че има сигнали за нарушавания с публични поръчки в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Какви са сигналите?

По думите на доктор Петров, дни преди служебното държавно управление да встъпи в служба, шефът на „ Св. Иван Рилски “ доктор Антон Петков е сключил контракт за наем на прилежаща постройка, за която от здравното министерство разбрали „ инцидентно “ .

„ Поискахме пояснение от Съвета на шефовете знаели ли са за този контракт, по-късно се получи протокола на този съвет, в който те най-малко настояват, че не знаят за подобен контракт, което към този момент е неуместно държание на шефа “, сподели Петров.

Възмутителен факт съгласно него е, че месечният наем е в размер на 66 000 лева от бюджета на здравното заведение, за повърхност над 2000 кв. м.

„ Това е безумна цена за мен. Аз, доколкото знам от предходния шеф, там има желание да се направи център за лекуване на мозъчно-съдови болести. При всички положения, там трябват не повече от 500-600 квадрата “, уточни зам.-министърът.

Другото обвиняване към доктор Антон Петков е, че е сключил контракт за наем с павилионите пред болничното заведение, макар че е имало наставление от Столична община за тяхното унищожаване.

Според зам.-министърa предходният шеф е сезирал Столична община за контракта и законността на павилиона, дадени са били наставления, почнала е процедура за премахването му, а доктор Петков „ в хода на процедурата, макар че е знаел, че има такава, е сключил нов контракт за наем “.

И за двата контракта са подадени сигнали до способените органи настояват от здравното министерство.

„ Според мен този човек има безусловно всички учредения да бъде освободен “, заключи зам.-министърът.

Както стана ясно от репортажа на Нова телевизия, от Борда на шефовете са се въздържали от коментар, само че са изложили позицията си в докладна, която Министерство на здравеопазването е изпратило до Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Имат ли учредения обвиняванията или гледаме филм със слаб сюжет? OFFNews потърси коментар от шефа на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доктор Антон Петков, д.м.н.

Докладът, който стои на масата на здравния министър

За споменатия от доктор Дечо Дечев отчет, „ който стои на масата на министър Кацаров “, д-р Петков изясни, че става дума за одитен ангажимент, стихотворец от Вътрешния одит на Министерство на здравеопазването по член 8 от Закона за вътрешния одит в обществения бранш. Докладът е бил поискан от самия доктор Петков , за да се подобрят процесите на ръководство и надзор в сдружението, което управлява.

„ Използвал съм изводите в него за възстановяване на контрола в лечебното заведение “, изясни шефът на университетската болница.

Договорите за павилионите

По обвиняването за подписаните контракти със притежатели на павилиони пред болничното заведение, доктор Петков уточни, че те датират още от 2013 година и са подписани от тогавашния шеф на болничното заведение доктор Дечев.

„ Оттогава (2013г.) досега статутът на земята, върху която са ситуирани, не е променян. Тя постоянно е била и е обществена държавна благосъстоятелност на Министерство на здравеопазването. Писмото до община Триадица, изпратено от доктор Дечев е от 2018г. т.е. преди повече от 5 години, откакто е сключил цитираните нагоре контракти. През по-голямата част от това време шеф на болничното заведение е бил доктор Дечев (5 години). Задължението и правото за унищожаване на такива обекти е приоритет на други институции “, изясни шефът.

OFFNews разполага с въпросните контракти и ги разгласява с разрешението на шефа на болница „ Св. Иван Рилски “ (вижте галерията към тази публикация)

Проектът, който изисква да бъде наета спомагателна постройка към болницата 

Какви са обстоятелствата по подписания контракт за наем на постройка, който по думите на зам.-министър Петров е подписан без знанието на Министерство на здравеопазването и Съвета на шефовете и е извънредно неблагоприятен?

Отговорът на доктор Антон Петков:

" Съществува много дълга преписка на болничното заведение с Министерство на здравеопазването за потребността от площи, посредством които здравното заведение да разшири активността си, в полза на българските пациенти. Такива досега не са предоставени! През последните 10-15 години, поради хронична липса на финансов запас, архитектурно-функционалното систематизиране на площите в болничното заведение, е довело до редица проблеми.

Ето два ярки образеца: администрацията е разпръсната из цялата постройка на здравното заведение. А добитият през 2020 година нов бипланов ангиограф за инвазивна неврорентгенология (уникален за България), заради липса на друга опция, е поместен в сутерена (ет. -1), в случай, че Ренимационният блок е на 7-ия етаж. В момента легловата база на болничното заведение е незадоволителна и няма никакви аварийни благоприятни условия, което обрича на крах проектите за развиване на лечебното заведение. Това е видно за всеки посетител/пациент.

По този мотив сме търсили всякаква опция за разширение на територията на болничното заведение. В тази връзка появилата се опция за наемане на постройката на някогашната база „ Маймекс “, записана на същия административен адрес (бул. „ Иван Е. Гешов “ 15) и намираща се в непосредствена непосредственост, единствено на 3 метра от южната фасада на болничното заведение, беше идеална, с цел да можем да изпълним капиталовите си планове и да отговорим на огромните публични потребности от качествена, своевременна, налична и високотехнологична здравна помощ.

Разбира се, преди да преминем към сключване на контракт, разработихме подробен Финансов бизнес проект. При подписването на контракта са спазени всички законови условия, включително с писмо преди този момент е поискано мнение от принципала. Ремонтът и смяната на предназначението на постройката са за сметка на наемодателя. "

Защо повърхност от 2000 км. м., а не 500, които съгласно зам.-министър Петров ще са изцяло задоволителни?

По думите на шефа на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ планът планува да бъде основан Център за лекуване на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт:

„ Създаването на такива центрове в страната е един от главните цели в програмата на Министерство на здравеопазването. В тази стратегия УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ е преди всичко, защото разполага и с нужната инсталация, и най-много с неповторим екип, отпред с доцент Станимир Сираков, който пръв вкара ендоваскуларното (през вена на крака) лекуване на мозъчни кръвоизливи в България. По данни на Национален статистически институт 75 586 българи губят живота си поради заболявания на кръвообращението “, изясни той.

Предвидено е и основаването на Национален обучителен център, тъй че уменията на екипа на доцент Сираков да могат да бъдат усвоени от експерти и от други лечебни заведения, и да бъдат приложени в други елементи на страната. Очакваният резултат от построяването на тези две структури е повишаване на месечния финансов резултат на бранша с 3,38 млн. лева на годишна база, уточни доктор Петков.

Създава се ново Отделение за трансплантация на стволови кафези – също дългогодишна упоритост на болничното заведение. Клиниката по онкохематология, към която ще бъде основано отделението, е една от най-бързо разрастващите се в лечебното заведение. Това ще усили финансовия ѝ резултат с 4,3 млн. лева на годишна база. Годишно 18 527 индивида (по данни на НСИ) умират в България от онкологични болести, а пациентите към момента са принудени да вървят в чужбина за трансплантация на стволови кафези, твърди шефът на  „ Св. Иван Рилски “.

Разширява се Клиниката по обща и ендоскопска хирургия с нов операционен блок и нови болнични стаи за още 25 пациенти. Въпреки че работи чудесно и демонстрира отлични, както финансови, по този начин и качествени резултати, дейността ѝ сега е мощно лимитирана, защото разполага единствено с 15 кревати и 2 операционни зали. Очаква се разширението да усили приходите на болничното заведение с 3 млн. лева на годишна база.

Създава се Интензивно неврологично поделение.

Разширява се Клиниката по ревматология с 16 кревати, с цел да отговори на условията за Катедра по ревматология, каквато е от предходната година, изясни доктор Петков.

Какъв е общественият и стопански резултат от наемането на спомагателната постройка?

Над 2000 пациенти годишно ще бъдат лекувани по най-съвременните технологии. Очакваният спомагателен доход на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ ще надвиши 9 млн. лева годишно.

Директорът на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " доктор Антон Петков твърди, че финансовото положение на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ е чудесно:

" Няма просрочени отговорности. Болницата е с позитивен финансов резултат (независимо от коронавирус кризата) и е по този начин в последните три години, в които изпълнителен шеф съм аз. Благодарение на напъните и високия професионализъм на фрагментите ни, нашите пациенти са удовлетворени и имат опция да се лекуват в прелестни условия и благодарение на най-съвременните международни технологии. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР