За уникален случай на раждане в коридора на Отделението по

...
За уникален случай на раждане в коридора на Отделението по
Коментари Харесай

Уникален случай на раждане на бебе в коридора на Спешно отделение в Сливен

За неповторим случай на раждане в коридора на Отделението по незабавна медицина в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ в Сливен заяви началникът на отделението доктор Тодор Суванков. Става дума за раждане на бебе със седалищно предлежание.

„ Освен че е необичаен, този случай е трагичен и виновен . Раждане по естествен път на бебе със седалищно предлежание би затруднило всеки един умел акушер-гинеколог , а това, че се случва в съвсем полеви условия, без родилна зала и подобаващи условия, го прави още по-отговорен и трагичен. При бебета със седалищна позиция над 90% от случаите, раждането се прави с планувано секцио . “, сподели доктор Суванков.

Родилката е 26-годишна жена от Ямбол. Транспортирана е до сливенската болница със личен превоз на 6-и март, към 21:30 часа. Раждането е почнало в автомобила. Бързата реакция на дежурния доктор доктор Стефка Плачкова , която е специализирала акушерство и гинекология, е помогнала в сериозната обстановка.

„ Бебето беше до раменете на открито и беше посиняло . Установих, че няма сърдечна активност. Веднага се обадихме на дежурните в Отделението по акушерство и гинекология, само че реших, че обстановката е сериозна и би трябвало да действаме незабавно и всяка минута е скъпа. Майката съдействаше при операцията и до три минути бебето излезе, възстановихме сърдечната активност и то простена “, сподели доктор Плачкова.

След това с екипа на отделенията по акушерство и гинекология и неонатология детето и майката са преместени от Спешното поделение. За родилката това е пето дете.

Всяка секунда е била скъпа и екипът е работил бързо и съответно, вследствие на което раждането е приключило сполучливо. Бебето е било задушено , с усукана пъпна шнур. Нямало е дишане и сърдечна активност, наложила се е реанимация, която е възстановила виталните индикатори. За моя 25-годишен стаж, това е първият случай такова бебе да се роди тук и по тази причина казусът може да се дефинира като запаметяващ се и неповторим. Със сигурност доктор Плачкова е избавила най-малко един човешки живот. Бебето е било родено на границата сред живота и гибелта и от там - с вероятни опасности за майката “, сподели доктор Суванков.

Момченцето и майката са добре, към този момент са изписани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР