За учебната 2023/2024 г. се предвиждат 67 учебни паралелки, от

...
За учебната 2023/2024 г. се предвиждат 67 учебни паралелки, от
Коментари Харесай

В русенските училища доминират професионалните паралелки

За образователната 2023/2024 година се плануват 67 образователни паралелки, от които най-малко 41 професионални

Утре от 11:00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще се организира взаимно съвещание на двете непрекъснати комисии – по претовареност, както и на тази в областта на образованието, младежките действия и спорта.

Заседанието, което ще бъде водено от регионалния шеф Анатоли Станев и началника на Регионалното ръководство на образованието (РУО) доктор Росица Георгиева, е инициирано по отношение на образуване на дейностите по обмисляне и осъществяване на държавния план-прием за образователната 2023/2024 година, както и за установяване на профили и специалности от специалности, съобразени с потребностите на бизнеса в района.

По време на съвещанието ще бъде регистриран и осъщественият държавен план-прием в VIII клас за образователната 2022/2023 година. Тенденцията, която се следи, е за трайно доминиране на професионалните паралелки. През актуалната образователна година те са 66, като 42 от тях са професионалните, а останалите 24 са профилирани. 41 от всички паралелки са със STEM-насоченост. През идната образователна година се планува паралелките в региона да са с една повече 67, като най-малко 41 от тях да са професионалните. Толкова би трябвало и да са тези, директно свързани с образователните дисциплини за просвета, технологии, инженерство и математика.

„ Подкрепям развиването както на професионалното, по този начин и на профилираното обучение. Няма по какъв начин всички да бъдат полиглоти, математици или пък експерти в дадена специалност. Именно заради това смятам, че концентрацията върху практическите умения на младежите би трябвало да бъде водещ детайл при преподаването на всеки предмет. Това е и в основата на отключване любознателността на учениците, които в следствие ще се осъществят на пазара на труда “, разяснява Станев.

Областният шеф прави оценка високо активността на РУО и смята, че точно насърчаването на професионалното обучение ще даде опция на бизнеса за справяне със задълбочаващата се липса на готови фрагменти със приблизително обучение във всяка сфера от стопанството.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР