За турските граждани, живеещи в чужбина, е национално задължение да

...
За турските граждани, живеещи в чужбина, е национално задължение да
Коментари Харесай

Изборите в Турция - битката е в разгара си

За турските жители, живеещи в чужбина, е " национално обвързване " да гласоподават на втория тур от президентските избори, съобщи претендентът за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу, представен от ДПА.

Където и да сте по света, гласуването на тези избори е национално обвързване, сподели Кълъчдароглу във видеообръщение, оповестено в Туитър.

Той загатна референдума през 2018 година, който даде на дългогодишния президент Реджеп Тайип Ердоган необятни пълномощия, в това число в правосъдната система.

" Видяхте какво се случи след предходния референдум. Това е последният излаз за страната ни. Елате до урните... гласувайте за родината си ", сподели Кълъчдароглу във видеото, оповестено нощес.

Той даде обещание тласъци за турската диаспора - от понижаване на налозите до равни публични услуги, когато са в страната.

„ С цялото си сърце имам вяра, че ще подкрепите тази битка за народна власт “, добави той.

В известие в Туитър през вчерашния ден Ердоган упрекна лагера на Кълъчдароглу в съдействие със неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), както и с " световните медии и империалисти ".

„ Дай Боже, ще сложим завършек на тази срамна картина всички дружно (…) на 28 май “, уточни той.

Вторият тур на президентските избори в Турция е на 28 май.

Ердоган остро нападна опозицията, че поддържа " терористи " и разлавя младежта. Той дава обещание по-високи заплати и повече вложения в инфраструктура и защита.

На първия тур на изборите на 14 май Ердоган получи 49,5 на 100 от гласовете, а водачът на шестчленния опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу - 44,89 %. Третият кандидат  Синан Оган от Алианса АТА бе подсилен от  5,17 на 100 от гласувалите и в този момент вниманието е ориентирано към него, защото всяко негово решение да поддържа един от двамата претенденти на балотажа може да има решаваща роля.

Около 3,4 милиона турски гласоподаватели в чужбина, в това число към 1,5 милиона в Германия, започнаха да гласоподават през днешния ден.

За първи път в историята на Турция ще има балотаж на избори за президент, отбелязва ДПА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР