За туристите, които не искат да се ограничават с питерския

...
За туристите, които не искат да се ограничават с питерския
Коментари Харесай

5 места за промишлен туризъм в Русия

За туристите, които не желаят да се лимитират с питерския Ермитаж и храма „ Василий Блажени “ в Москва, Русия предлага увлекателни визити на мегазаводи или пък забавни производства в отдалечени кътчета на страната.
Металургичният цех в Череповец


Александър Корка/Sputnik

Металургичният завод врати за туристите през юли 2019 година след възобновяване на фасадата, което коства $8 милиона.

Заводът е открит през 1955 година. Произвежда главно метал, който се употребява в индустрията за битова техника, а също и в корабо- и машиностроенето, в бранша на горивната, електротехническата, отбранителна и строителната промишленост.

Екскурзията стартира от музея на металургичната индустрия, там ще ви опишат историята на добиването на желязо, ще ви разрешат да премерите доспехи на антични войни във „ виртуална пробна “, ще ви научат да рисувате с железна стружка и ще видите по какъв начин се прави стомана. 

В задния двор на музея можете да видите съоръжение, което се е употребило в производството на чугун, стомана и прокат. На гостите им е разрешено и да седнат зад кормилото на един от най-големите товарни камиони в Русия „ БЕЛАЗ “.

По-нататък туристите ги чака най-производителният стан за валцуване на разтопен метал в Русия „ стан 200 “. Температурата в цеха за горещо валцуване е 1000 градуса по Целзий, по тази причина процесът на работата на стана може да се следи от специфична площадка.

Екскурзията е два часа и е на британски език.
Музей на индустриалните уреди в Тула


Евгений Одиноков/Sputnik

На 1000-та кв. м на музея в индустриалния клъстер са ситуирани осем индустриални уреди, събрани от цяла Русия. Cред тях е конвейерната линия на Хенри Форд, първата парна машина, парният „ Цар-чук “, преса за произвеждане на патрони и гилзи и предачната машина „ Прялка Джени “. 

Ще се потопите в заводската хармония благодарение на звукова апаратура – големи тръби, висящи от тавана, които възпроизвеждат звуците на работещия цех. Освен това на стената на завода на 40-метрово табло можете да наблюдавате цялата история на развиването на съветската индустрия. Пак тук можете да видите на 3D-модели основните промишлени съветски фабрики.

За деца до шест години, за многодетните фамилии и инвалидите входът е безвъзмезден. Всички искащи могат да получат аудиогидове на британски език. 
„ Абрау-Дюрсо “


Виталий Тимкив/Sputnik

„ Абрау-Дюрсо “ е най-известният в Русия винзавод, ситуиран  в Краснодарския край. Екскурзията стартира с посещаване в Центъра на актуалното изкуство „ Галерея на светлината Абра “ и филм за историята на завода на британски език. След това туристите ще се срещнат със старинни погреби, издигнати още в края на XIX век.

След това на гостите оферират да се срещнат със актуалното произвеждане на пенливо вино и да видят остарели руски тунели. Крайната точка на визитата е дегустацията на пет типа пенливи виновност и посещаване на фирмения магазин.

Срещу в допълнение възнаграждение може да се провежда екскурзия пешком из града с аудиогид (може и на британски език). Освен това в същите тези тунели се вършат авантюристичен игри за деца и възрастни.

Продължителността на  е 1,5 часа. 
Виксунският металургичен цех


Reuters

Заводът предлага по желание три екскурзионни маршрута: „ Раждането на тръби с огромен диаметър “, „ Удивителните превръщания на стоманата “ и „ Светът на горещите колела “. Туристите могат да следят процеса на валцуването на стоманата и да видят по какъв начин се вършат тръби, с които се построяват такива магистрални газопроводи като  и . Освен това на гостите демонстрират по какъв начин от парещ метал се вършат колела за влакови композиции и за влаковете на метрото.

Освен това тук могат да се видят графитите от изложбата „ Викса 10 000 “. Площта й е 10 800 м2 и това е най-голямата фасадна стенна живопис на постройка, чийто създател е известният актуален съветски художник Миша Most.

Максималният размер на групата е 15 души.  за екскурзията става най-малко 12 дни преди началото ѝ.
Часовникарският цех на Петродвореца


Петър Ковальов/TAСС

Заводът е учреден още по времето на Петър I и се намира в Санкт Петербург. През руско време създава специфични серии часовници за полярниците, армията и флота.

След Великата отечествена война предприятието създава часовници с марката „ Победа “. Най-известният часовник е „ Ракета “, пуснат на пазара през 1961 година в чест на Юрий Гагарин. Тогава в завода работят към 8000 души. През 90-те заводът стопира работа и още веднъж отваря порти едвам през 2012-а, настина към този момент с много по-малък личен състав – единствено 50 души.

Часовниците обаче както и преди се сглобяват на ръка. Това е едно от дребното предприятия, които създават напълно лични часовникови механизми, в това число пружинките и салдото.

В завода от време на време се вършат екскурзии на съветски и британски език, при които се демонстрира процесът на създаване и произвеждане на часовници.

Задължително е  предварително за екскурзия по телефона или на пощата на . Екскурзиите са безвъзмездни.

създател: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР