За цял един живот вашето сърце ще бие над 2.5

...
За цял един живот вашето сърце ще бие над 2.5
Коментари Харесай

Знаете ли това за собственото си сърце?

За цялостен един живот вашето сърце ще бие над 2.5 милиарда пъти и ще изпомпа близо 1,5 милиона бъчви кръв – задоволително, с цел да се изпълнят 200 жп цистерни. Всичката тази кръв циркулира в тялото ви към три пъти в минута и изминава към 18 000 км (равнозначно на 4 обиколки на САЩ) за един ден. Това количество се равнява на оставена да тече чешма в кухнята да вземем за пример в продължение на цели 45 години.

Сърцето на възрастен човек бие приблизително 72 пъти в минута, 100 000 пъти дневно, 3 600 000 пъти в година, 2.5 милиарда пъти през живота.

Сърцето на дамата нормално бие по-бързо от това на мъжа. Сърцето на мъжа бие 70 пъти в минута, до момента в който сърцето на дамата бие приблизително към 78 пъти в минута.

Количеството кръв, изпомпвано от сърцето, варира необятно сред 5 и 30 литра на минута. Всеки ден сърцето генерира задоволително сила, с цел да движи камион в продължение на към 30 км. А за целия живот генерираната сила е задоволителна за отиване до Луната и назад.

Единствено роговицата в човешкото тяло не се доставя с кръв. За към 20 секунди кръвта от сърцето премине през цялото човешко тяло.

Изследване, извършено от Британската сърдечна фондация, разкрива, че сърцето на нероденото бебе може да стартира да бие още на 16-ия ден след зачеването. И не стопира да бие до гибелта.

Новороденото бебе има в тялото си количество кръв колкото 1 чаша, която сърцето препраща до всички органи. В тялото на възрастен човек има към 5-6 литра кръв.

Сърцето на новороденото бие съвсем два пъти по-бързо от това на възрастен човек - сред 130 и 160 удара в минута.

Системата от кръвоносни съдове на индивида – артерии, вени, капиляри, е толкоз дълга, че в случай че се разпъне цялата, стига за 2 обиколки на света.

Повечето сърдечни удари стават сред 8 и 9ч. сутринта, най-често в понеделник.

Всеки ден умират 2,700 души от сърдечни болести.

Тъй като сърцето има дарба да основава личен електрически подтик, то може да продължи да бие даже и отвън тялото до тогава, до момента в който получава задоволително О2. Затова са процедура интервенции, при които се постанова безусловно да се извади сърцето от тялото з някакъв интервал от време.

На 3 декември 1967г. доктор Christiaan Barnard (1922-2001) от Южна Африка трансплантира човешко сърце в тялото на Louis Washansky. Въпреки че приемникът е живял единствено 18 дни, това се смята за първата сполучлива сърдечна трансплантация.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР