За ЦИК е по-удобно изборите да са в две в

...
За ЦИК е по-удобно изборите да са в две в
Коментари Харесай

Говорителят на ЦИК пред Dir.bg: Най-късно другата седмица НС да посочи дата за президентските избори

За ЦИК е по-удобно изборите да са в " две в едно ", само че в случай че Народното събрание реши друго, то е неотложно разликата сред двата вота да бъде не една, а две седмици. Това сподели в изявление за Dir.bg социологът и представител на ЦИК Цветозар Томов. По отношение на разногласието с компанията, снабдител на машините, Томов беше безапелационен, че устройствата са купени от комисията и няма по какъв начин от компанията да желаят наем на нещо, което към този момент е заплатено от данъкоплатеца. Две машини в една секция няма по какъв начин да бъдат обезпечени, а смесването на машинен с книжен избор ще докара до тежки проблеми, сподели Томов. Анализаторът предвижда по-висока изборна интензивност при избор " две в едно ", само че при втория избор, без значение какъв е той, тя ще бъде по-ниска.

- В ръцете на Българска социалистическа партия е третият мандат, вървим към развръзката и към този момент съвсем несъмнено това значи нови избори, поради поръчките на останалите играчи в Народното събрание. Оттук насетне би трябвало да се реши дали ще бъдат " две в едно ", само че като че ли това беше основната фраза, която сплоти политическите сили в Народното събрание. Плюсовете и минусите на избор " две в едно " от позиция на ЦИК?

- Дали изборите ще бъдат " две в едно ", или няма да бъдат " две в едно ", в случай че приемем, че ще има предварителни избори, основава разнообразни типове проблеми пред Централната изборна комисия. При избори " две в едно " проблем е броят на машините, с които да се проведат изборите, защото гласуването на хората ще се забави и досегашните устройства съществува риск да не бъдат задоволителни или най-малкото - да се образуват опашки и напрежение в по-големите секции. Това е може би най-същественият проблем, заради който ЦИК преглежда опциите да набави още сред 1200 и 2400 устройства за гласоподаване. И в случай, че се вземе решение президентските и възможните предварителни парламентарни избори да бъдат в един и същи ден, най-вероятно ще търсим благоприятни условия да закупим тези устройства, с цел да подсигуряваме повече сигурност в изборния ден. Избори " две в едно ", въпреки това, ще бъдат по-евтини за страната, в сравнение с, в случай че ги организираме настрана. Ще се опрости процедурата на правене на изборните описи. Има и позитивни, и негативни страни от позиция на организацията на изборите.

Ако не са " две в едно ", доста е значимо отново от позиция на техническата организация, да има две седмици времево разстояние сред парламентарни и президентски избори. Да са две седмици, а не една, тъй като в случай че е една седмица, ще стане доста сложна за реализация техническа задача модификацията на софтуера от единия за другия тип избори. Така че, може би това е разновидността, който ЦИК несъмнено не предлага - да се изберат дати на изборите, при които сред президентски и парламентарни избори да има единствено една седмица отдалеченост. Ако няма да ги вършат " две в едно ", да обезпечат две седмици най-малко.

- Дотук се завъртя датата 7 ноември или 14 ноември, само че крайният период ни е 21 ноември за президентските избори. Кажете какви са оптималните периоди, с цел да са наясно хората, че не се избират случайно едни дати случайно, а се следват законови положения?

- Трябва да се знае, че кардиналните решения, които са доста значими за организацията на изборите, би трябвало да стартират да се вземат от ЦИК най-късно 57 дни преди изборния ден, почти два месеца без три дни. Това значи, че в случай че има по-ранна дата от 7 ноември, примерно 31 октомври, ние би трябвало да сме наясно до края на този месец за датите на изборите, с цел да можем обикновено да ги организираме. Иначе ще се повтори значително обстановката от май, когато новосформираната комисия имаше ужасно малко време за реакция. Това сътвори огромно напрежение.

- Тоест, до вторник би трябвало да знаем датата?

- Да, при дата 31 октомври. Ако датата е 7 ноември, има малко повече време. Добре би било обаче Народното събрание най-късно другата седмица да дефинира датата на президентските избори, тъй като към този момент ние с Вас знаем, че президентски избори ще има, само че това дали ще има предварителни парламентарни избори, още е единствено догадка, колкото и да е евентуална. Докато няма такова решение не можем да сътворяваме организация за тяхното осъществяване. Но е хубаво датата на президентските избори да бъде избрана другата седмица най-късно, тъй като Народното събрание би трябвало да я дефинира, а по-късно, според дали ще се стигне до разформироване на този парламент, президентът ще е длъжен не по-късно от два месеца след разпускането да разгласи датата и за парламентарните избори.

- Председателят на ЦИК Камелия Нейкова разяснява, че разбъркан вид машини и бюлетини, както предложи ГЕРБ, не е изключително сполучлив. Вашето мнение какво е?

- Смесването на машинно и хартиено гласоподаване в една секция основава тежки проблеми за секционните изборни комисии, свързани с провеждането на вота в изборния ден и на първо място с обработката на изборните резултати и основаването на протоколите. Определено не е за препоръчване, съгласно мен. Казвам персонално мнение. Ако депутатите решат, че е належащо да се разширят хартиеното гласоподаване в някои типове секции, по-добре въпреки всичко да останем на режим профилирани секции за хартиено или машинно гласоподаване.

- А с две карти ли ще гласуваме, или с една при избори " две в едно "?

- Възможни са и двата разновидността, зависи от софтуерните решения. Възможно е гласоподавателите да употребяват обособени смарт-карти, допустимо е и да не употребяват две, а да отключват машината с една смарт-карта и да гласоподават и за двата типа избори, откакто я включат. Това зависи от софтуерните решения, които ще се вземат. Зависи в последна сметка от това какво ще реши ЦИК, тъй като няма законови текстове, които да ни постановат ограничавания, с цел да вземем решение. Отново всяко едно от двете решения има преимущества, има и дефекти. Ако се гласоподава с една карта, евентуално гласуването ще бъде по-бързо. От друга страна, гласоподавателят ще би трябвало да разлиства повече страници на машината, с цел да попадне и на двете електронни бюлетини, с които ще гласоподава.

- Това ще забави ли процеса?

- Това по-скоро ще форсира гласуването, тъй като в случай че се гласоподава с две карти, той ще би трябвало да мине гласуването с едната карта, по-късно още веднъж да включи машината за другата карта, защото няма да бъдат доста секциите с две машини. Гласуването ще бъде по-бавно, а това е значителен риск при избори " две в едно ", тъй като машините не са толкоз доста. Ние имаме малко над 11 000 устройства и евентуално към 9400-9500 секции, в които би трябвало да има машини в страната, настрана и в чужбина. Така че, това е въпрос, който следва да обсъждаме. Но отново Ви споделям - ние не можем да вземем решение преди да знаем, че ще има избори " две в едно " и институциите, от които това зависи, да са взели съответните решения.

- И вие в ЦИК можете единствено да си говорите, да разигравате избрани сюжети, до момента в който не ви кажат дати?

- Точно по този начин, да бъдем подготвени и когато стане ясно защо става дума, да вземем бързо решение.

- Възникна спор сред вас ЦИК и " Сиела " чии са машините. Къде се корени разминаването?

- Аз не съм правист и не бих желал да споделям някакви истини от последна инстанция по въпроса. Все отново ще кажа, че от позиция на здравия разсъдък ЦИК е закупила машините, тъй като ние сме ги платили. Цената на машините е платена на " Сиела ", платени са 34 милиона лв. от един контракт за 43 милиона, а другите 9 млн. опират до противоречиви проблеми по отношение на предаването на софтуера и организацията на логистиката, където има спор сред " Сиела " и ЦИК.

- Тогава " Сиела " не може да ви желае наем?

- Не е разумно " Сиела " да желае наем, забележете, 1500 лв. за устройство, откакто са получили цената на устройствата по до момента изпълнената част от контракта.Това, на което се обосновава настояването на " Сиела ", е, че в самия контракт от 6 февруари не е планувано отчасти заплащане. Тоест, те имат тук фиктивен юридически мотив. Но отново ще се обърна към здравия разсъдък на всеки, който желае да реши кой е прав и кой е крив в този спор. Цената на машините е платена на " Сиела ". Те желаят подобен наем, какъвто желаеха без никаква цена на машините, примерно, на изборите през 2015 година ЦИК не би харчила по този метод парите на данъкоплатците.

Ще стигнем до някакво съглашение. Днес /б.р. - вчера/има среща сред софтуерните експерти на " Сиела " и наетите в ЦИК, с цел да се стигне до решение да се доизпълни договорът от 6 февруари, да се заплати съответната сума, да се спогодят двете страни и да преговаряме за съдействие на идващите избори.

- Директорът на фирмата-доставчик даже укори ЦИК, че има упоритостта да се трансформира в IT компания.

- Директорът на фирмата-доставчик обича да упреква ЦИК, обикаляйки медиите. На ЦИК главната работа не е да отвръща на тези укори, а да провежда избори.

- Не може ли ЦИК да си поеме и техническото застраховане на избори без медиатори и състезания? ЦИК да си купува машините, ЦИК да си дава отговор за тяхната поддръжка. Има ли законова опция за това?

- Законова опция има, единствено че с цел да може това да се случи, е нужна някаква изборна пауза. Някакво време, през което ЦИК може да позволи всички софтуерни проблеми, които са свързани с това да се сътвори организация, позволяваща на комисията да провежда тези действия сама или със основаването на екип, който да дава отговор за тях.

Между другото, " Сиела " си прави добре и добросъвестно работата, най-малко това са моите усещания, в акциите в които е взела участие, само че най-малко за мен проявяващата се отвреме в точния момент гняв по отношение на настояването на ЦИК да бъдат изпълнени уговорките във връзка с предаването на софтуера, тази гняв ненапълно се дължи, най-малко съгласно мен, не наемам ЦИК, на устрема да се удържи някаква монополна позиция в тази активност. При всички положения не е добре някоя частна компания да има такава монополна позиция. Ние можем да наемем " Сиела " и без тя да е монополист на този пазар, който в последна сметка зависи от взаимоотношението си с ЦИК.

- Ще стигнат ли парите за избори, планувани в бюджета?

- Не забравяйте едно събитие - може да се наложи при избори " две в едно " да купуваме още машини. Това ще е спомагателен разход, въпреки и еднократен. Говорим за сред 1200 и 2400 машини с цена към 5000 лв. на устройство, което е сред 6 и 12 милиона. Но не е спомагателен разход за организация на изборния развой в България, тъй като по този начин или другояче, през 2023 година отново има локални избори и когато на някои места ще се гласоподава по три, четири, а в София може и пет пъти, сигурно сегашните 11000 машини няма да ни стигнат за локални избори и ще се постанова да се купуват. Така че тези машини, които вероятно бъдат купени в този момент, с цел да се произведат избори " две в едно ", ще понижат отчасти разноските на локалните избори след две години.

- През ноември няма да е горещо и няма риск някои от машините да прегреят, както през юли, само че при подобен такъв избор, на фона на пандемия, по-висока или по-ниска изборна интензивност очаквате?

- Няма да се съглася с изказванието, че е имало прегрели машини на изборите на 11 юли. Тези сигнали бяха тествани, не става дума за прегряване. Машините са тествани да работят в температурния диапазон от 0 до 45 градуса. Това беше по-скоро непочиващ върху обстоятелства медиен звук.

Колкото до другото - сериозният проблем в тази връзка е да дадем опция да гласоподават карантинираните хора, тъй като през юли това ни беше спестено, заболеваемостта беше ниска, бяха относително малко и капацитет за образуване на преносими изборни секции за всички, които желаят да гласоподават, имаше.

Ако карантинираните хора се окажат доста повече и цифрата наближи 100 000, това, което е планувано в Изборния кодекс тези хора да могат да гласоподават в преносими изборни секции, може да се окаже доста мъчно решима механически задача и за ЦИК, и за общините. И нека да не се случи. С една такава секция могат да гласоподават към 50 души.

Така че, в случай че имате 100 000 карантинирани и всички пожелаят да гласоподават, това значи 2000 секции, което е парадокс. Но още е рано и този въпрос да обсъждаме, единствено би трябвало да следим развиването на пандемията, тъй като, доколкото знам, пикът на болестта се чака през септември. Дано през октомври и с наближаването на интервала, в който се чакат избори, доста по-малко хора да са инфектирани, освен поради изборите, несъмнено.

- А каква изборна интензивност да чакаме от избори " две в едно ", трети подред за годината?

- В момента, коства ми се, е доста опасен ход човек да предвижда каква ще бъде през ноември. И въпреки всичко ще кажа като човек с някакъв опит като анализатор, че аз чакам интензивността да е по-висока, в сравнение с през юли. Само че с няколко въпросителни, една от които ще е епидемиологичната обстановка - какъв брой ще бъдат карантинираните, в каква степен страхът от заразяване ще въздържа хората да вземат участие в избори.

Има и такива неполитически фактори, които могат да се отразянт на интензивността. Иначе очевидното политическо напрежение в страната може да бъде тласък за повишаване на интензивността. Накратко, ще си разреша прогнозата, че през ноември ще гласоподават над 3 милиона души. Избори " две в едно " също могат да повлияят на интензивността позитивно, до момента в който разделянето на изборите да докара до това на втория избор, все едно кой е той, интензивността да спадне. Но това са общи съображения, които би трябвало да бъдат подкрепени с емпирични данни. Не мога да настоявам изрично нито едно от нещата, споделям ги като вероятни хипотези.

Колкото до ЦИК, интензивността е нож с две остриета - от една страна обвързване на ЦИК е да подтиква изборната интензивност с всички налични по закона средства, въпреки това техническата организация на изборите при доста висока интензивност на избори " две в едно " може да се окаже много комплицирана заради недостига на машините.

Две машини в секция не можем да осигурим на всички места, можем да осигурим единствено в най-големите секции и да опитаме да увеличим броя им. Ще създадем всичко допустимо да не се стигне до опашки. Мисля, че всички видяха, че през юли се справихме и опашки нямаше на никое място. Дано и в този момент успеем.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР