За централните банки, в това число и за БНБ, изтеклата

...
За централните банки, в това число и за БНБ, изтеклата
Коментари Харесай

Димитър Радев: Банковата система у нас е сред най-добре капитализираните в ЕС

За централните банки, включително и за Българска народна банка, изтеклата година мина под знака на напъните за преодоляване на инфлацията и усмиряване на финансовите пазари посредством деликатно използване на по-рестриктивна парична политика, ориентирана към ограничението на кредитната агресия и оттова – на търсенето.

В България кредитната интензивност, въпреки и с по-ограничени по отношение на 2022 година темпове на напредък, остана висока в изискванията на стабилно повишаване на депозитите, постепенно преместване на световния развой на повишение на лихвените проценти към лихвените проценти за семействата и при постоянна финансова позиция на банките. Това декларира шефът на Българска народна банка Димитър Радев в тримесечния бюлетин на Асоциацията на банките в България.

В подтекста на високата инфлация у нас, подхранвана частично и от фискалната агресия и мощния напредък на заплатите и частното ползване, Българска народна банка увеличи до 12% наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства, изтегляйки ликвидност от паричния пазар и ограничавайки по този метод опциите за кредитиране.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР