За целия пазар за 2023 г., общите обеми нови ипотечни

...
За целия пазар за 2023 г., общите обеми нови ипотечни
Коментари Харесай

С ипотечни кредити за 6.39 млрд. лв. са финансирани покупки на имоти през 2023 г.

За целия пазар за 2023 година, общите размери нови ипотечни заеми са били 6.39 милиарда лева, което съставлява годишен растеж от 18.77%, спрямо 2022 година, когато ипотечните заеми са възлезли на 5.38 милиарда лева, сочат данните на Българска национална банка. В тези размери не се включват вътрешни рефинансирания и предоговаряния, които възлизат на 1,38 милиарда лева.

По неофициални данни от Асоциацията на кредитните медиатори в България, всички необвързани регистрирани кредитни медиатори на пазара, през 2023 година са съдействали за отпущането на 2.12 милиарда лв. ипотечни заеми. От там прибавят, че годишният растеж по отношение на 2022 година се равнява на 28.48%.

Годишният растеж на потребителските заеми за предходната година, осъществени благодарение на членовете на Асоциацията, е 47%. В АКПБ са регистрирани 229 млн. лева за 2023 година по отношение на 156 млн. лева за миналата година.

Пред Радио София ръководителят на АКПБ Мария Петкова изясни, че кредитните медиатори в България оферират високо качество на услугата.

„ Кредитният медиатор би трябвало да е регистриран в Българска народна банка, нашата активност се контролира от Българска народна банка. Хубаво е, когато се пристъпи към консултация с подобен експерт, да се уверите, че против вас стои кредитен медиатор, регистриран в Българска народна банка. Още една гаранция е и в случай че членува в Асоциацията на кредитните медиатори “, посочи Петкова.

В публично писмо от Българска народна банка са уверили Асоциацията, че размерите на записаните кредитни медиатори ще бъдат включени в регулярна статистика на регулаторния орган.

Мария Петкова добави, че през 2023 година всеки трети българин е употребил услугите на кредитен медиатор за ипотечен или жилищен заем.

Според статистиката на Българска народна банка към 31.12.2023 година, за последните пет години депозитите порастват с по-голям ритъм, в сравнение с заемите. Към края на предходната година, в банковата ни система има съвсем 129 милиарда лева депозити на семейства и нефинансови предприятия.

1662 евро е задлъжнялостта на глава от популацията у нас, което е над 10 пъти по-малко в съпоставяне със междинните за Европейски Съюз 18433 евро. Домакинствата у нас поддържат едно от най-ниските съотношения заеми/активи в Европейски Съюз 14,7% в съпоставяне със междинните за Еврозоната 26%.

Очакванията за 2024 година са тя да повтори 2023 година, във връзка с отпуснатите ипотечни заеми, сподели Мария Петкова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР