За целия Младост са предвидени по-малко пари, отколкото за зоопарка,

...
За целия Младост са предвидени по-малко пари, отколкото за зоопарка,
Коментари Харесай

Обсъждането на бюджета за София: С много въпроси, доста недоволство и без Фандъкова

" За целия " Младост " са планувани по-малко пари, в сравнение с за зоопарка ", сигнализира при разискването на столичния бюджет 2020 Димо Димов, гражданин на Младост. " Това е груба дискриминация ", посочи той и изиска пояснение от градоначалниците на снощното разискване на бюджета на София за 2020 година.
Поради, самодейност пое зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. " Зоологическата градина е в " Лозенец " и кметът на Лозенец би трябвало да е благополучен че има толкоз огромни вложения “, отвърна той и от 60-местната зала, натъпкана със 150 души, бе засвидетелствана взаимност към жителите на " Младост ". " За маймуните има повече пари, в сравнение с за хората в Младост ", репликиран беше зам.-кметът.
Данъците
Остри възражения провокираха перата на бюджета за налозите. " В рамките на 5 години обратно не са събрани повече от 300 милиона лв. налози и над милиард за повече от 5 години, които към този момент са с изтекла отминалост, станали са несъбираеми и са отписани ", уточни Валентин Маринков, член на Управителния съвет на Сдружение за развиване на Панчарево. " Как ще приказват те за повдигане на налозите, откакто те не са събрали 1,5 милиарда лв. ", възрази той и настоя – " да съберат 1,5 милиарда, да ги вкарат в бюджета на София, да ги разпределят както би трябвало ".

Маринков посочи, че се базира на формален отговор на общината по въпрос на общинския консултант от " Демократична България " арх. Борислав Игнатов. " Нахалство е да не си събрал толкоз пари и да приказваш за повишение на налозите. Тези, които плащаме налози, отново ще продължим да плащаме и то по-високи налози, а тези, които не заплащат и в никакъв случай не са плащали, отново ще не престават да не заплащат. Откъде-накъде?! Повишаването на налозите ще е наказателна процедура против тези, които заплащат ", добави Маринков. Той настоя за лична отговорност за несъбраните вземания. " Ако в моята компания някой ми е нанесъл такива загуби, този човек ще бъде в пандиза. Говоря за моята компания, не за страната или общината ", сподели още той.
Според зам.-кметът Барбалов, обаче резултатите за събираемостта на налозите били похвални. " През последните 5 години, 3 милиарда са ни приходите от налози и такси. Ако погледнем събираемостта по години, ще забележим, че в границите на 5-годишната отминалост събираемостта ни надвишава 90%. Така че мисля, че няма от какво да се срамим от събираемостта. Просто размерът на сумите е огромен и по тази причина тези 300 милиона наподобяват доста, само че като се види, че имаме над 90% събираемост, картината придобива един различен темперамент ", съобщи той. Барбалов посочи още, че " за регион Панчарево приходите от налог върху недвижими парцели са в размер на към 1,2 млн. годишно, а разноските за прехрана, единствено административните, са 2,1 млн. лева и посочи, че говорел за регион Панчарево, а не обитаемото място.
" Той не знае, че регион Панчарево обгръща 10 села – Казичане, Кривина, Лозен, Герман. Там има големи индустриални зони, които генерират големи налози и такси. Нищо от това не идва в нашия регион. Това е безсрамие! ", оплакаха се локални поданици, а Маринков разгласи, че ще предизвикват референдум Кокаляне и регион Панчарево да се отдели от столична община.
Инвестициите
Към неизпълнението на капиталовата стратегия на Столична община насочи вниманието водачът на общинските съветници на " Демократична България " Методи Лалов и заяви, че това несъблюдение възлиза на 200 млн. лв. всяка година.

" Имало е планувани средства и не са били изпълнени съответни капиталови планове ", акцентира той и попита: " Какво мислите да вършиме със настоящия бюджет и осъществяването на капиталовата стратегия ".
Зам.-кметът Барбалов призна за неизпълнението . " Но въпреки всичко, в последните години, към 70% е осъществяването на финансовата стратегия всяка година ", добави той и уточни, че по тази причина била препоръчана структурна смяна, тъй че да се съберат на едно място проектирането и осъществяването на плановете, с цел да се отстранят част от позволените недостатъци през годините и увери, че ще бъдат положени старания да бъде по-голямо осъществяването на финансовата стратегия.
Андрей Зографски от " Спаси София " изиска пояснение за какво понижават фрапантно средствата в финансовата стратегия с цели 160 млн. лв. по отношение на миналогодишния бюджет. " Всеки има местен проблем, само че огромният проблем е, че със 160 млн. лева по-малко има за вложения в финансовата стратегия по отношение на 2019 година ", акцентира той. Според Барбалов, повода била в това, че понижават парите по европейски планове , заради привършване на третата фаза на метрото и също че намалели заемни средства. " През 2019 година имахме интензивно строителство на метрото, което се финансира с европейски и заемни средства - отсам идва понижението ", изясни той. Барбалов допусна, че обсъждания в този момент вид ще претърпи промени в посока нагоре, тъй като постоянно се прибавят средства от преходния излишък, само че не се ангажира дали ще бъде доближат миналогодишния размер за вложенията.
Градоустройството
Паркинги, чисти улици и въздух желаят софиянци, както и да спре презастрояването съобщи, обърна се към основния проектант на София Здравко Здравков столичанинът Марин Григоров, ръководител на публичен съвет. " Казвате, че инвестирате в междублоково пространство, разширявате обаче синя и зелена зона и тези, които живеят в този регион, не могат да си заплащат. Преместват се в други региони и стартира рязане на гуми, палежи на коли… Така че - паркинги, уважаеми господин Здравков. Другото е остаряла претоплена гозба - високото строителство стопира въздушните течения ". Григоров е безапелационен, че не кюмбетата с въглища и дърва замърсяват толкоз въздуха. " Не е това, което пробвате да внушите на софиянци - че фините прахови частици са от дърва и въглища. Не. Улиците не се мият. Улиците, уважаеми господин Здравков! ", добави той и укори общината, че от 10 години не мие улиците.

Здравков увери, че в подробните устройствени проекти са планувани паркинги и се оплака, че намирането на вложител за под земята паркинг е извънредно мъчно, също че София не е проектирана за толкоз огромен автопарк. Според устройствения проект на града от 1961 година, София е планувана с 81 автомобила на 1000 души; панелните комплекси, които се построяват 70-те и 80-те години, са планувани при 250 автомобила на 1000 души, а сега сме стигнали 520 автомобила на 1000 души, уточни основният проектант. " При всички публични разисквания, когато представим проектите, никой от живущите в кварталите не желае подземно паркиране и всеобщото предпочитание е тези паркинги да се отстраняват ", означи още той и моли с кметовете на регионите да търсят терени, които са общинска благосъстоятелност и да се намерят разновидности за паркинги наоколо до метрото, тъй че да работят като буфери.
Зам.-кметът Йоана Христова призна, че част от източниците на фини прахови частици са праха и калта по улиците и съобщи, че в последните години се увеличавало миенето. " За 2020 година е планувано 56% повече машинно миене и 7% повече машинно метене ", увери тя.
От разнообразни столични региони се оплакаха от канализацията и, че не виждат в бюджета позволение. Генчо Велев от Инициативна група " Кръстова вада Запад " уточни, че това е квартал без канализация и без контролирани улици и попита: " Какво се планува през 2020 година за този квартал, който е в ужасяващо положение и мирише на канал, да не кажа на лайна? "
" Кога ще има канализация в Панчарево, че езерото замириса ", желаеха отговор представители на Сдружение за развиване на Панчарево и Кокаляне и се оплакаха, че регионът им не участва в финансовата стратегия на столична община. 
За канализацията в Панчарево, зам.-кметът Ирина Савина заяви, че има градоустройствени процедури, планувани за 2020 година и описа, че имало предложение канализацията да бъде включена в бизнес-плана на " Софийска вода " за идващия им планов интервал след 2021 година. За " Кръстова вада Запад " и " Кръстова вада Изток " тя увери, че са включени в апликационната форма за европейско финансиране, тъй че опциите са за финансиране от европейските фондове за създаване на канализация. Докладът бил импортиран и съгласно нея доникъде на февруари СОС ще се произнесе, след което би трябвало да се прегледа от органа по самодейността " Джаспърс ", след това от Министерство на околната среда и водите, след което апликационната форма отива в Брюксел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР