За трите почивни дни - 21-23 септември към дежурните екипи

...
За трите почивни дни - 21-23 септември към дежурните екипи
Коментари Харесай

Над 4500 дка е засегнатата площ от запалени стърнища само за три дни

За трите почивни дни - 21-23 септември към дежурните екипи на МЗХГ и Държавна фирма Земеделие са подадени общо 37 сигнала за горящи аграрни площи. Пожарите са горели на територията на областите: Русе, Разград, Плевен, Монтана и Хасково, като общата наранена повърхност е над 4500 дка, оповестиха от ДФЗ.
Най-големи са вредите в областите Плевен и Русе. В област Плевен пламъците са обхванали към 2400 дка, а в Русенска област – 1500 дка.
Сигналите са постъпили от дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи. Екипите са установили главно изгаряния на стърнища от пшеница, площи с царевица, пасища и сухи треви. Местоположението е локализирано с GPS и са осъществени измервания на засегнатите площи. Предстои да се откри дали площите са декларирани за дотации и надлежно по кои схеми и ограничения.
ДФЗ припомня, че паленето на стърнища е неразрешено и сходни дейности се глобяват. Съгласно Закона за запазване на земеделските земи глобата за първо нарушаване е от 1500 до 6000 лева, а при наново става от 2000 до 12 000 лева Изгарянето на стърнища е нарушаване на главно условие за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение, което е част от условията за кръстосано сходство. Спазването на условията за кръстосано сходство е наложително изискване, с цел да могат земеделските стопани да получат цялостния размер на директните си заплащания. Съгласно условията на европейското законодателство глобата при несъблюдение на стандартите за положително земеделско и екологично може да се доближи до изцяло изключване от една или няколко схеми за подкрепяне в продължение на една или повече календарни години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР