За три дни премиерът Бойко Борисов два пъти пътува до

...
За три дни премиерът Бойко Борисов два пъти пътува до
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Държавата ще даде 150 млн. за Околовръстното

За три дни министър председателят Бойко Борисов два пъти пътува до Пловдив. В събота той посети Раковски, с цел да види по какъв начин се готви градчето за визитата на папа Франциск I. Вчера той още веднъж дойде в Раковски дружно със Светия отец, а по обяд се срещна с протестиращите в отбрана на парка до хотел " Санкт Петербург ". По обяд Борисов гостува на регионалния шеф Здравко Димитров, който го осведоми в детайли за довършителните работи по пътя Пловдив - Асеновград и готовността на общините Пловдив, Марица и Родопи за обезпечаване на трасето, належащо за разширение на Околовръстното. Заедно с министър-председателя в Пловдив през вчерашния ден бяха вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов, които участваха в среща със стратегически вложител от Германия, който оглежда индустриална зона край града за вероятно строителство на нов цех. По време на двете си визити Бойко Борисов отговори на журналистически въпроси по значими национални и районни тематики.

- Г-н Борисов, по кое време ще бъде публично открит пътят Пловдив -Асеновград и какво още следва?

- Пътят ще има публично Акт 16 на 23 май. Областният шеф Здравко Димитров ме осведоми, че стартира слагането на маркировката. Разпоредил съм, щом бъде публикуван Акт 16, придвижването незабавно да се пуска, а не да чакат публично разкриване, тъй като по трасето пътуват доста хора и трафикът е извънредно претрупан.

- Има концепция за надлез на входа на Асеновградско, а не кръгово, както беше планувано в началото?

- Първо ще създадем локалите, тъй като съм го заречен на вложителите и хората, които живеят в покрайнината. Всичко, което е било обвързвано с Пловдив, съм го направил ​- и Скобелева майка, и пътя Асеновград - Пловдив. Предстои да бъде построено и Околовръстното. Пловдивчани могат да бъдат сигурни, че ще го имат, тъй като без него градът ще изпадне в обстановката на София, в случай че не бях направил Южната, Северната и Западната дъга. Това е належащо, имайки поради големия капиталов интерес към града, хилядите новоразкрити работни места и фабрики, които бълват продукция. Без Околовръстно Пловдив няма по какъв начин да се оправи с всичко това. Често ме подлагат на критика, че приказвам единствено за пътища и автомагистрали. Всички би трябвало да схванат, че без добра инфраструктура няма стопанска система и приходи. Някога

тази инфраструктура е правена за 10 милиарда Брутният вътрешен продукт, в този момент осъществяваме 120 милиарда

и по тази причина трябват нови пътища.

- Това значи ли, че страната ще финансира Околовръстното на града?

- Да. То ще коства към 150 млн. лева

- Кога се чака да стартира процедурата?

- Нека първо се приключи пътят Пловдив - Асеновград. Няма да задръстваме отново града.

- Има ли заплаха Пловдив да остане без нов стадион поради Бургас?

- В Бургас вършим страхотна зала и там ще има международни шампионати. Стадиони ще има, когато футболът настигне равнището, което всички желаят. Малко сте нахални в Пловдив, желаете три стадиона, а фенове няма.

Радостен съм, че ще има пловдивски край за купата. Ако не престават по този начин пловдивските тимове, ще забележим и за стадиона.

- Срещнахте се с протестиращите в отбрана на парка до хотел " Санкт Петербург ". Какво им обещахте?

- Следя казуса. Миналата седмица разисках проблема с регионалния шеф Здравко Димитров и с кмета Иван Тотев. Теренът ще си остане парк. ГЕРБ прави паркове, не ги разрушаваме. Знаете ли, аз като кмет в София заварих същите неща. Инвеститори си бяха взели градинките пред Японския хотел,

Южния парк желаеха да го създадат на молове.

Време е за смели решения и в Пловдив, въпреки въпросът да е комплициран от юридическа позиция. Има единствено едно лекарство в тази ситуация - в проекта на Пловдив теренът да бъде записан като зелена повърхност. Така ще си остане парк, а който желае - да купува и да поддържа паркове.

- Все още тече реконструкцията на 3 от мостовете на автомагистрала „ Тракия “. На какъв стадий са ремонтите, тъй като наближава летният сезон?

- Стотици хора работиха по тях и в събота, и на Гергьовден, тъй като желаеме на 1 юни, когато почва курортният сезон, те да са приключени. По три моста от Автомагистрала „ Тракия “ се работи интензивно сега. Цели бригади от Ветрен работят на мостовете, 90% от работещите по тези уреди са роми, само че са утрудени и работливи хора. Не всички роми са като тези, които се бият във Войводиново и Куклен. Има такива, за които няма събота и неделя. Трудят се и им се заплаща ексклузивен труд. Знаете ли преди какви са били тези мостове - не са били изчислени за трусове. Сега на всички им слагаме амортисьори безусловно, нови колони и плочи. Освен това ги разширяваме. След като приключим с тези на " Тракия ", ще почнем и реконструкцията на тези по " Хемус ", само че те са по-трудни за работа. Те

десетилетия не са ремонтирани и на процедура ние в този момент би трябвало да строим нови мостове

и уреди. Всичко това ще глътне към 40 млн. лева

- Папа Франциск пристигна по ваша покана в София и Раковски. Визитата му притегля стотици поклонници, само че въпреки всичко какъв политически знак е визитата на папата?

- Понеже папата е приказвал за мигрантите и незабавно почнаха мнения, че той е пристигнал тук, с цел да докара мигрантите. Папата и всички духовни лица стопират и пазят всяка божа гад, по тази причина не разбирам за какво няко​й желае да опорочи едно мощно политическо посещаване - и за католиците, и за целия български народ. Едва ли не пристигнал да докара мигрантите. Не разбирам за какво на всяко хубаво нещо би трябвало да се поставя лъжица катран. Както видяхте, той се наведе, целуна на патриарха иконата. За службата в Раковски облече дрехата, която е подарък от мен. Най-много харесва киселото ни мляко. Дайте да се радваме и да ценим обстоятелството, че е избрал да посети тъкмо нашата страна. Това е извънредно значимо посещаване, целия свят го следи. Освен това е огромна реклама и за България, и за съседите ни от Северна Македония. Фактът, че ще посети и двете страни, демонстрира, че пътят, който извървяхме с меморандума за добросъседство, и пътят на Северна Македония към Европейски Съюз и НАТО е бил верен. Това е един знак, приближаващ от един свят и обичан папа. Между другото на санираните блокове в Раковски е лик​ът на папа Йоан Павел Втори. И преди сме имали визити на главата на Римокатолическата черква. За мен това значи, че демократичните процеси са необратими. По времето на социализма българските католици са били интернирани, мъчени и гонени. Сега всичко е друго. Време е католици и православни духовници да си подадат ръка, тъй като един е Христос, едно е и неговото стадо.

Използвани са въпроси и на други медии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР