За трети пореден път Столичният общински съвет (СОС) не успя

...
За трети пореден път Столичният общински съвет (СОС) не успя
Коментари Харесай

Без Борис Бонев, но и без успех. Столичният общински съвет не успя да избере председател за трети път

За трети следващ път Столичният общински съвет (СОС) не съумя да избере ръководител както на първи, по този начин и на втори тур. Нито едно от предложенията не съумя да събере нужните 31 гласа.

Преди това досегашният претендент, който получаваше най-вече гласове - Борис Бонев от " Продължаваме промяната - Демократична България " и " Спаси София " (ПП-ДБ и СС), сподели, че няма да взе участие в изборите в четвъртък.

Новината идва, откакто на първите две съвещания на общинския съвет - на и на общинските съветници също не съумяха да излъчат ръководител. Това значително блокира работата на общината.

В четвъртък Диана Тонова от Българска социалистическа партия и Красимир Гълъбов от " Възраждане " получиха най-вече гласове - по 7. Това е по-малко от броя на съветниците в техните групи. В избора участваха 45 съветници, като след гласуването имаше 27 невалидни бюлетини. ГЕРБ не взе участие в изборите.

На второто гласоподаване Диана Тонова получи поддръжката на още един общински консултант, само че това също не беше задоволително. Същевременно броят на невалидните бюлетини остана висок.

По-рано по време на дебатите Борис Бонев заяви, че групата на ПП-ДБ и Секретен сътрудник този път няма да издига собствен претендент. На предходните избори номинацията на групата беше точно той.

" Взехме решение да не издигаме предложение за ръководител на днешния общински съвет. Така даваме опция на всички вас, 38 общински съветници, да изберете ръководител. Нашият апел е всеки да гласоподава по съвест ", сподели той.

Съветниците от ГЕРБ също за следващ път оповестиха, че няма да повдигнат своя кандидатура. Така номинирани останаха Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов от " Възраждане " и Пламен Данаилов от Има Такъв Народ.

На разискванията присъстваше и кметът на София Васил Терзиев. ГЕРБ неколкократно направиха изявления, в които го описаха като " жертва " на обединението, която го е издигнала.

До момента двамата претенденти, които стигаха до балотаж при първите два опита за избиране на ръководител, бяха Борис Бонев и Диана Тонова от Българска социалистическа партия. И двамата обаче получаваха по толкоз гласове, колкото е броят на групите им.

Междувременно ГЕРБ неколкократно отхвърли да участва на договаряния с Васил Терзиев и с общинските съветници от ПП-ДБ и Секретен сътрудник, на които да се намерят общи цели за взаимна работа.

В СОС има общо 61 общински съветници. След провелите се през октомври локални избори най-голямата група в съвета е тази на ПП-ДБ и Секретен сътрудник - 23 . Те обаче не са задоволителни, с цел да може обединението да си обезпечи болшинство.

ГЕРБ са на второ място с 14 общински съветници. От останалите партии има 9 съветници от Българска социалистическа партия, 8 от " Възраждане ", по трима - от " ИТН " и КОД ( " Синя София " ) и един от Вътрешна македонска революционна организация.

Следващото съвещание на СОС ще бъде на 7 декември.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР