За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на

...
За трети пореден път ще внесем предложение за отнемане на
Коментари Харесай

Делян Добрев, ГЕРБ: От дерогацията печели единствено Лукойл, гласувахме удължаването ѝ заради заплахи

За трети следващ път ще внесем предложение за лишаване на дерогацията на " Лукойл ". За разлика от първите два пъти, когато вносител бях аз, този път ще е цялата парламентарна група на ГЕРБ. Фактите са красноречиви. От тази дерогация печели само " Лукойл ", и то милиарди долари годишно. Ползата за българския консуматор е никаква. Това съобщи на брифинг депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

" Ще търсим поддръжка от " Демократична България ", това би трябвало да е естествена тяхна позиция в случай, че съветската компания печели 3 милиарда $ на година и с тях финансира режима на Путин ", добави той, като уточни, че се е срещнал и с позицията на Движение за права и свободи, в която Делян Пеевски съобщи, че Движението ще поддържа ГЕРБ в пленарна зала. 

На въпрос за какво Народното събрание е дал своя вот удължение на дерогацията до октомври 2024 година, Добрев отговори, че решението е било взето под напън. " Получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с тези закани и и гласувахме по-дълъг период до октомври 2024 година Сега не виждаме причина тази дерогация да остане ", разяснява той. 

ГЕРБ ще предложат и оптимално олесняване на вноса на горива в България и унищожаване на господстващото състояние на " Лукойл " на пазара на едро на горива в България.

" Партията на " Промяната " има доста мощни усеща във връзка с дерогацията. Асен Василев през май м.г. еднолично заплаши Европейската комисия, че България ще блокира глобите против Русия, в случай че на нас не ни бъде дадена дерогация. Ние станахме единствената страна в Европейски Съюз, която има изход на море и може да доставя нефт от целия свят, за която бе направено изключение. Оттогава досега " Лукойл " купуваше на ниска цена съветски нефт по 50-60 $, а в това време ни го продаваше по 100 $ - толкоз, колкото е цената на останалия нефт ", уточни още Делян Добрев.

ГЕРБ са получили информация от няколко източника, че дерогацията се нарушава. " Тя не разрешава продажбата на подготвени горива в Европейския съюз, с изключение на в България и за трети страни. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за Европейски Съюз, с което дейно се заобикалят глобите ", уточни Добрев. 

" Ще желаеме позиция от Агенция " Митници " и отговор на въпроса за какво Законът за компнсациите на потребителите не се съблюдава съвсем цяла година. " Лукойл " трябваше да прави вноски във Фонда за енергийна сигурност и от Фонда за енергийна сигурност всеки консуматор да получи близо лев отстъпка на бензиностанциите за всеки литър гориво ", сподели още националният представител. 

При отпадане на дерогацията няма да има разък растеж в цените на горивата, безапелационен бе той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР