За трети пореден ден пред болницата във Враца се събраха

...
За трети пореден ден пред болницата във Враца се събраха
Коментари Харесай

„Вчера бе една жена, утре ще е нашият ред“: Нов протест пред болницата във Враца


За трети следващ ден пред болничното заведение във Враца се събраха хора, разтърсени от гибелта на умрялата до момента в който чака пред Спешното поделение жена.

„Съпричастни сме към това, което се случва. Вчера беше една жена, а на следващия ден ще пристигна нашият ред ”, сподели мъж, протестиращ против здравната система. ”Жената, която псорещна пациентката на регистатурата следва това, което й е подредено. Там има камера, която я следи. Затова по етапен ред би трябвало всеки да си понесе отговорността, и най-много министърът“, добави той пред NOVA.

“Тук съм, с цел да подкрепим едно почернено семейство и освен тях, а и доста други. Преди време ми се наложи и на мен да дойда с детето си. От терзание му забравих ЕГН-то, само че въпреки всичко ни пуснаха вътре ”, споделя друга протестираща.

Директорът на Държавната организация за протекция на детето Елеонора Лилова разясни, че Дирекция „Социално подпомагане“ се е самозезирала. „Веднага е стартирана работа по записания сигнал. Вчера е направна спешна намеса за работа с психолог за превъзмогване на прочувствената контузия от загуба на родителя ”, сподели тя.

Бабата и дядото по майчина линия ще бъдат попечители на детето. Семейството ще бъде подкрепено с еднократна помощ, сподели още шефът на Агенцията.

Днес следва ексхумацията на умрялата жена, ще бъде направена аутопсия и занапред ще се обясняват аргументите за нейната гибел.

Междувременно фамилията помоли да бъде оставено на мира.

“Призивът на фамилията е да бъдат оставени да изживеят болката си. Детето има законови настойници, то не може да бъде осиновено“, изясни представител на платформата “Бъди добър, прави положително ”, която свързва искащи да оказват помощ със фамилията на умрялата жена.

От Националната асоциация на работещите в Спешната здравна помощ също разясниха тематиката.

„ От 2017 година на 134 страници има написан стандарт по Спешна медицина. 62 страници са отделени на организацията и реда в Спешните отделения и е опитано кой, по какъв начин, къде прави медицински триаж. Това е първото, което се прави при постъпване в Спешно поделение ”, сподели Десислава Каталиева.

„ Съгласно него е написано, че би трябвало да има триажна зона и медицински експерт да извърши подобен триаж. Той би трябвало като види пациента от врата и откри, че има нарушаване на съзнанието или дишането, до 1 минута да влезе в Спешното поделение. Това е медицински стандарт. Тези пациенти имат приоритет преди всички останали ”, безапелационна бе тя.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР