За трети път в рамките на една седмица мигранти са

...
За трети път в рамките на една седмица мигранти са
Коментари Харесай

Полицията обсади сграда с мигранти в Брюксел

За трети път в границите на една седмица мигранти са изправени пред изселване и възможна загуба на притежания, до момента в който полицията се готви да ги изтегля от окупираните офиси на Националния спешен център на Белгия наоколо до гара Брюксел-Север.

Помещенията бяха запълнени в неделя от търсещи леговище и организации на гражданското общество, които упорстваха за незабавно решение от страна на държавното управление да извърши задължението си да обезпечи леговище на бежанците, предава БГНЕС.



По-късно в неделя при огромна полицейска интервенция чиновници и полицейски коли обкръжиха постройката. Около 22:00 ч. на мястото бяха употребявани водно оръдие и няколко полицейски кучета. Въпреки това от понеделник сутринта полицията не е подхванала никакви дейности, въпреки че към момента участва в огромен брой.

" В момента сме в контакт със притежателя на сградата; той ще реши дали да действаме и да я евакуираме ", съобщи представителят на полицейската зона " Брюксел Север ": " Полицията към момента е на място. "

Протестът в неделя идва след необявената евакуация на търсещите леговище от канала в Моленбек предходната седмица във вторник и по-скорошното извеждане на към 60 търсещи леговище наоколо до обекта на " Tour & Taxis ", доста от които са се преместили там, откакто са били евакуирани от палатките около канала, всички от които са били отстранени от полицията.

В последния случай имаше известия, че брюкселското държавно управление е изпратило градски чиновници да пробият дупки в пространствата, с цел да създадат постройката необитаема.

Адвокат Мике Ван Лаер, която съставлява към 40 от търсещите леговище сега в постройката, акцентира, че всеки един от тях е подал молба за леговище и затова има право на заслон. Много от тях евентуално ще бъдат преместени за трети път тази седмица.



" Навсякъде, където отидат, ги прогонват. Не им се дава заслон, само че и не им се дават никакви други възможности. Палатките им не могат да бъдат разпънати на никое място ", споделя тя. В момента към 2600 души към момента са в листата на чакащите да получат заслон, като доста от тях спят на недодялан градеж.

" Търсещите леговище вътре, несъмнено, са доста уплашени, когато видят полицейско наличие. Досега полицията не е била техен другар. "

Тя изясни, че в понеделник сутринта полицията е отказала достъп до постройката, в това число на юристите, представляващи търсещите леговище. " Не е разрешено да се дават и никаква храна или медикаменти ". Вътре има десетки възрастни и заболели хора.

Томас Вилекенс, консултант по политиките във фламандска организация на гражданското общество, също изрази угриженост във връзка със известията, че полицията е употребила пикантен спрей, като го назова алена линия, която " не може и не би трябвало да бъде пресичана ".

" Действията на полицията тук ни тревожат. Това са най-вече хора, които са потърсили леговище и по закон имат право на заслон. Това не е безусловно никакъв метод на деяние с тези хора ", сподели той.

Операцията по изселване се организира дни откакто федералното държавно управление разгласи своята миграционна договорка, която съгласно министрите ще помогне за преустановяване на рецесията с приема на бежанци. Вилекенс не е толкоз уверен в това.

" Сделката за миграцията от предходната седмица планува единствено нови места за банкет до лятото, което не е краткосрочно решение. Вместо това ресурсите, които в този момент се разхищават, би трябвало да се употребяват за намиране на решение за всички, тъй че тези обстановки да не се повтарят, тъй като не трябва да е по този начин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР