За трета поредна година в сектор Птици в Зоологическа градина

...
За трета поредна година в сектор Птици в Зоологическа градина
Коментари Харесай

Новоизлюпени пиленца от вида белошипа ветрушка ще бъдат пуснати сред природата

За трета поредна година в бранш " Птици " в Зоологическа градина – София сполучливо се развъдиха двойки белошипи ветрушки. Те са предоставени на зоопарка от Зелени Балкани по линия на плана им " По-добър живот за белошипата ветрушка в югоизточните Балкани ", финансиран от стратегия LIFE на Европейски Съюз за развъждане и размножаване, като поколението им се пуска в природата.

През май 2022г. се излюпиха 9 ветрушки в две люпила. На 9 юни те бяха предадени на експертите от Спасителен център за диви животни/ Wildlife Rescue Breeding Centre на Зелени Балкани в Стара Загора, които ще се погрижат за тяхната акомодация преди стартирането им в подобаващи местообитания в българската природа. Ще бъдат освободени по метода на хака в покрайнината на с. Левка, общ. Свиленград. На предаването на младите птици участва и Николай Стойнев – осиновител на трите двойки ветрушки, който подарява средства за тяхното развъждане на Софийския зоопарк през последните две години.





Белошипата ветрушка (Falco naumanni) е дребен сокол, който е потребен асистент на индивида в битката с неприятелите в земеделските територии. До 1960 година е считан за една от най-многочислените хищни птици в Европа. В резултат на интензификацията на земеделието, изоставянето на земеделските земи, загубата тук-там за гнездене и интензивното използване на пестициди, числеността на типа в България внезапно понижава и множеството от колониите изчезват.





Благодарение на целенасочената и поредна работа и напъните на природозащитниците през днешния ден белошипата ветрушка е възобновен като гнездящ за страната тип. Софийския зоопарк е горделив, че е част от тази сполучлива консервационна активност и пожелава триумф на дребните белошипи ветрушки, които ще усилят популацията на типа в българската природа.





Снимки: Катерина Зарева-Симеонова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР